Search
Close this search box.

Hajduk 2020. godinu poslovao s gubitkom od 21,8 milijuna kuna

Poljud
Foto: hajduk.hr

Hajduk je sukladno propisima Hrvatskog nogometnog saveza zbog potreba licenciranja za novu natjecateljsku sezonu na svojim službenim stranicama objavio konsolidirani financijski izvještaj za 2020. godinu. On uz poslovanje kluba obuhvaća i financijske rezultate tvrtke kćeri “Naprid bili d.o.o.”.

Prema objavljenim podacima klub s Poljuda je kao grupa pandemijom obilježenu prošlu godinu poslovao s gubitkom od 21,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi Grupe Hajduk su iznosili 104.657.057 kuna dok su rashodi bili na razini od 126.423.467 kuna. Prvi je to put nakon četiri godine poslovanja s dobiti da je Hajduk zabilježio gubitak u poslovanju.

Više riječi o samim financijskim rezultatima bit će na predstojećoj skupštini kluba koja se održava u subotu, 17. travnja, a na kojoj je predviđeno da uprava predvođena Lukšom Jakobušićem dioničarima da osvrt na financijsko poslovanje društva u 2020. godini.

Prije toga prenosimo javno dostupni komentar uprave na konsolidirane financijske rezultate 2020. godine:

“Grupa Hajduk je 2020. godinu završila s gubitkom u iznosu od 21.766.410 kn. Rezultat pokazuje da je Klub u protekloj godini osjetio značajan utjecaj Covid-19 krize na poslovanje u odnosu na prethodne godine. Početkom 2020. godine potvrđeno je postojanje novog korona virusa (Covid-19), zbog čega je dana 11. ožujka 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju. Navedeni događaji uzrokovali su poremećaje u gospodarskoj aktivnosti širom svijeta, kao i u sferi sporta. Utjecaj pandemije u 2020. bio je značajno prisutan na području Republike Hrvatske gdje Društvo/Grupa djeluje.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, na temelju čl. 22.a. Zakona o sustavu civilne zaštite, donio je Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, sa stupanjem na snagu 19. ožujka 2020. godine. Od dana donošenja odluke do dana zaključenja financijskih izvještaja nije došlo do ukidanja mjera ograničavanja društvenih okupljanja što je imalo značajan utjecaj na poslovanje i funkcioniranje Društva.

Prihodi od ulaznica zbog zabrane okupljanja su značajno pali u usporedbi s prethodnim razdobljima te planiranim veličinama za 2020. godinu. Osim prihoda od ulaznica u padu su također i komercijalni prihodi kao rezultat tzv. “lockdowna” tj. zatvaranja trgovina, a osjetni je nedostatak nastao izostankom tzv. Matchday prihoda kao i drugih komercijalnih prihoda.

U prihodima od sponzorstva i oglašavanja došlo je do porasta obzirom na prethodno potpisane dugoročne ugovore koji nisu direktno ovisili o trenutnoj situaciji, te je također ostvareno više prihoda od UEFA-inih nagrada i solidarnih uplata zahvaljujući UEFA-inom fondu solidarnosti, dok su prihodi od prava emitiranja ostali na istoj razini.

Značajna razlika u odnosu na prethodnu godinu vidljiva je na ostalim poslovnim prihodima koji se u najvećem iznosu odnose na prihode od otpisa obveza i prihodovanje dugoročnih rezerviranja u iznosu od 5,3 milijuna kuna dok se preostali iznos odnosi na prihode zbog ranijeg raskida ugovora, prihode od naplaćenih vrijednosnih usklađenja potraživanja od kupaca i ostalih prihoda.

Poslovni rashodi bilježe pad u odnosu na prethodnu godinu, dijelom kao rezultat pada varijabilnih troškova tijekom “lockdowna”, a dijelom i kao rezultat kratkoročnih mjera poduzetih u sklopu kriznog upravljanja za vrijeme pandemije. Pad troškova vidljiv je na svim stavkama rashoda, osim na stavci troškova financiranja što je cijena održavanja tekuće likvidnosti.

Poslovni rezultat (bez raspolaganja registracijama igrača) u 2020. godini je gubitak u iznosu od 57.222.787 kuna, što je u konačnici bolje za 37.221.111 kuna u odnosu na prethodnu 2019. godinu. U prethodnoj 2019. godini razlika prihoda i rashoda iz poslovanja pokrila se prihodima od raspolaganja registracijama igrača što je u konačnici dalo za rezultat konsolidiranu dobit nakon poreza od 4.979.814 kuna.

Razlika prihoda i rashoda od raspolaganja registracijama igrača, tj. dobit od raspolaganja registracijama igrača u 2020. znatno je manja od prethodnih godina, tj. iznosi 32.687.372 kuna, što nije bilo dovoljno za pokriti gubitak iz poslovnog rezultata.

Međutim, i pored ostvarenog gubitka za 2020. godinu, financijski položaj Grupe na dan 31.12.2020. godine je povoljan, jer je na taj dan kratkotrajna imovina Grupe za 25.447.587 kuna veća od kratkoročnih obveza, što znači da je sposobna podmiriti svoje tekuće obveze.

Obzirom na novonastalu situaciju, Klub je suočen, kao većina nogometnog svijeta, s neizvjesnošću kako će izgledati poslovanje tijekom i nakon jenjavanja pandemije. Najveći rizik s kojim se Klub suočava i dalje je utjecaj pandemije, posljedično opća recesija u domaćem gospodarstvu te opća nelikvidnost u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu.”, navodi se u komentaru koji potpisuje predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić.

Uz konsolidirani financijski izvještaj Hajduk je sukladno propisima o licenciranju objavio i podatak da je u 2020. godini posrednicima za njihove usluge isplatio 5.841.236 kuna, a navedeni iznos se odnosi na sljedeće igrače i menadžere:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter