Hajdukov višegodišnji plan

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Strategija dolazi od starogrčke riječi stratēgos i u doslovnom prijevodu znači “vođenje vojske”.

Bio jednom jedan klub. U njemu bio jedan predsjednik. Koji je doveo svog sportskog direktora. Koji je doveo svog trenera. Od prije su tu bili neki igrači i škola nogometa. U školi nogometa su bili neki treneri. Različitih godišta i navika. Bili su tu i neki skauti.

Svaki od trenera u mlađim kategorijama je vodio svoju politiku. Zadužili su klub od prije pa neka rade. Sigurno će s vremenom izaći nekakav talent od tamo. Ne prate oni sad neke pomodne trendove oko struke, ali su uglavnom dobri ljudi. Uostalom i poznaju dosta drugih. I skauti nisu loši. Dobri su za društvo i odlično pjevaju, a to je možda i najbitnije za pronaći i dovesti igrača. Najbolja su ona djeca koja su jaka i visoka. Prvaci smo u nekim mlađim kategorijama. Najviše smo golova dali glavom.

Trener prve momčadi nije bio nešto zadovoljan s kadrom svog prethodnika koji je volio igru s dugim balunima. Bez posjeda. Njegova ideja je bila igrati više obrambeno. Zbog toga je doveo pet stopera. Mlade nije htio. Volio je citirati naše stare: „Tko s dicom liježe, popišan se budi.“ Uvijek bi nasmijao sve oko sebe. Zbog toga nije ni gledao utakmice mlađih kategorija.

Novinari bi predsjednika pitali: „Ima li klub strategiju?“. On bi samo odgovorio: „Eto će nam strategija donijeti titulu.“
Nakon par godina predsjednik je napustio klub. Došao je novi. I ponovio sve. Točnije ne, napravio bi sve suprotno. Doveo bi svoje trenere, svoje skaute, svog sportskog direktora. Najteži posao bi bio rasprodati sve igrače prethodnika jer „nije to to“.

I tako u krug. Svaka sličnost s nekim klubom je slučajna.

Od danas Hajduk nije više ni slučajno takav klub.

„Bolji je i najslabiji plan od najbolje improvizacije“ – Ante Biće Mladinić

U današnje vrijeme kod nas se često strategija uspoređuje s mrtvim slovom na papiru, dosadnim i nebitnim dokumentom koji ti sigurno neće donijeti titulu. Međutim, takvi ne znaju kako svaki ozbiljniji klub i bilo koja ozbiljnija tvrtka ima strategiju. I naši su političari bili iznenađeni kako sad ta Europska unija za svaki euro traži takav dokument. I morali su ih raditi. Jednako kao Bayern, Liverpool, Barcelona, Real Madrid… svi. Bili socios ili od jednog vlasnika.
Svaki klub mora imati „set jasnih i strukturiranih smjernica za vođenje organizacije“. I Hajduk je to konačno napravio, deset godina nakon što je u Statut kluba otisnuta zapovijed o istome. Tamo pod Člankom 8. stavak 3. točka 2.
Iz hajdučkih vrijednosti i identiteta lako je bilo odrediti viziju i misiju.

„Junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo, prkos moćnome, zaštita slabome“ – Josip Barač

Iz hajdučkih vrijednosti i identiteta lako je bilo odrediti viziju, misiju i strateške smjernice. Hajduk je klub svih svojih članova, simbol Splita i Dalmacije u stalnoj borbi za trofeje. Cilj je pobjeđivati, razvijati se i biti održiv. Jednostavno, zar ne.

I sada je sve to trebalo ukalupiti u jedno čvrsto tijelo. Nešto kao Hajduk i Torcida. Nerazdvojno, za sva vrimena.
Tu dolazimo do specifičnih ciljeva koji su konačno ovom strategijom i definirani. Na taj način se zatvaraju vrata svakoj improvizaciji. Bez obzira tko bio predsjednik, trener, sportski direktor, skaut u budućnosti, svi imaju zapisanu domaću zadaću. U ruke mu se daje dokument koji mora provoditi.

Time im se ne oduzima njihova osobnost već naprotiv spajaju se u jedno s klubom. Samim pristankom dolaska postaju dio strategije, služe joj i izvršavaju je. I kao i uvijek ovise o svojoj uspješnosti. Sada, po prvi put, s mjerljivim ciljevima.
Medijima (i čitateljima) je uvijek najzanimljiviji onaj dio s titulama iako ne bi trebao biti. Sam dokument, u svom cijelom sadržaju je to zlato.

SPORTSKA IZVEDBA 2021-2027

Specifični ciljevi:

 • dva puta prvaci (ostale sezone 2. mjesto) i jednom osvajači kupa
 • plasman 80.-100. mjesto na UEFA tablici
 • dva puta igrati kvalifikacije Lige prvaka i Europske lige
 • jedan put grupnu fazu Lige prvaka
 • jedan put grupnu fazu Europske lige
 • tri puta grupnu fazu Konferencijske lige (jednom 1/16, jednom 1/8 finala)
 • prosječna dob prve momčadi 24-26 godina
 • svake godine promocija 2 juniora u prvu momčad

Ključne inicijative:

 • razrada sportske strategije
 • unaprjeđenje rada Akademije
 • transformacija skautinga i analitike

Razrada sportske strategije:

 • filozofija sportske izvedbe – 50% domaći igrači, 20% iz regije, najviše 30% strani (iznimno kvalitetni igrači koje nemamo u prve dvije skupine)
 • stil igre – u stilu tradicije i mentaliteta, obrana dominantno s presingom, napad mudro sa širinom dobiti dubinu
 • razrada i prilagodba sustava igre – bez obzira na sustav, svaki mora biti prilagođen stilu
 • profil igrača – Hajduk je zahtjevan klub, nije za svakoga zbog specifičnog, pobjedničkog, ali i nestrpljivog okruženja. Zbog toga je najveći naglasak na iznimnim psihološkim karakteristikama igrača. Tehničke, taktičke i kondicijske sposobnosti moraju biti najmanje vrlo dobre.
 • izbor trenera – kvaliteta prethodnih poslova (bodovi, golovi, akcije), prosječno vrijeme u klubu, sustav i stil, integracija i napredovanje mladih igrača
 • razvoj i/ili regrutacija specifičnih igrača – usmjerenje na razvijanje onoga što drugi traže od naših igrača, kreativnost + vještine. Razvoj igrača kroz faze: fun (U8 – U11) – igraj se s balunom, mid (U13-U15) – igraj se uz obaveze, pro (U16-U19) – obavezna igra onoj prve momčadi, klub partner – moguća posudba kojom će igrač imati više nastupa uz našu struku, A momčad

Sama sportska strategija bit će finalizirana uskoro (4Q 2021), kao i proširenje vanjskih pratećih i pomoćnih stručnih službi (4Q 2022).

Sama akademija unaprijedit će svoj rad jer je temelj održivosti kluba stvaranjem zrelih, svestranih i kreativnih osobnosti igrača za vrhunske rezultate. Edukacija trenera, unaprjeđenje logistike i suradnja s klubovima partnerima su neki od ciljeva za takav napredak. Potpuno će se transformirati skautska služba (4Q 2021-1Q 2023)

Hrvatska nije otok u svijetu nogometa i Hajduk se mora prilagoditi današnjim zakonitostima. Uglavnom je to razvoj igrača do njihove 23. godine kada ih traže i dobro plate puno bogatiji klubovi. Puna zrelost se stiče sa 27-28 godina što uostalom pokazuju i najuspješniji.

Dosadašnje „strategije“ podsjećale su na početak teksta. Improvizacija je blaga riječ.

POSLOVNA IZVEDBA

Bez ostalih čvrstih stupova jasno je da nema ni sportskog dijela. Zbog toga je u strategiji jasno definirana i poslovna izvedba sa stabilnošću stručnog vodstva i organizacije rada uz individualne odgovornosti.

Specifični ciljevi i incijative:

 • unaprjeđenje infrastrukturnih uvjeta – kamp i infrastruktura oko stadiona
 • osnaživanje, modernizacija i digitalizacija strateških komunikacija i prodaje – Hajduk digital, prodajni asortiman, sponzorski prihodi
 • nadogradnja sustava organizacije rada i upravljanja radom u klubu

Bez kampa je jasno da nema ni napretka. Takva infrastruktura ne donosi samo bolje uvjete rada nego je i ješka za sve talente. Klub posložen od početka do kraja s jasnom strategijom često bude prioritet u odabiru mladim igračima i roditeljima koji vide lakšu mogućnost razvoja talenta.

Sadašnji marketing koji iza sebe ima 32 tisuće članova ima velik prostor za napredak. Jednako kao i prodajna mreža koja ima zadatak iskoristiti izniman potencijal koji se mjeri u stotinama tisuća kupaca. Zbog toga je postavljen i jasan cilj (kao i vremensko razdoblje ostvarenja istoga) u tim segmentima poslovanja.

Sistematizacija poslova i sustav nagrađivanja učinkom jasan je pokazatelj svim radnicima što se očekuje od njih. Izrada trogodišnjih poslovnih planova za svaki odjel postaje obaveza.

FINANCIJSKA IZVEDBA

Hajduku su financijsku stabilnost donijeli njegovi članovi nakon godina u kojima je klub visio na rubu stečaja. Danas klubovi jednostavno više ni ne mogu sebi dopustiti loše financijsko poslovanje jer ih sustav licenciranja jednostavno eliminira iz najvišeg razreda.

Specifični ciljevi i ključne inicijative:

 • srednjoročno planiranje za realizaciju strateške inicijative – uspostava prakse istoga
 • uspostava ključnih pokazatelja uspješnosti – uspostava prakse istoga

Do sada nije uopće postojala ovakva praksa iako su je članovi tražili. Trogodišnje/petogodišnje financijsko planiranje je neophodno.

U samoj strategije su jasno zadani i ključni pokazatelji uspješnosti:

 • trogodišnji neto rezultat ne smije biti dug veći od 4 milijuna eura (bez koncesije stadiona)
 • realni planovi s optimističkim i pesimističkim scenarijem
 • omjer operativnih prihoda do  2027. godine mora biti 60% bez transfera igrača (sada je 30%)
 • pokazatelj likvidnosti i solventnosti

Uz ovaj dokument u klubu je napravljena detaljna verzija za svaki segment poslovanja.

Ako vam netko kaže da je ovaj dokument mrtvo slovo na papiru ili skup lijepih želja kojim Hajduk neće postati prvak, podsjetite ih na riječi profesora Barača i Biće Mladinića. Samom strategijom i njenom provedbom Hajduk je još jednom prvak. Prvak u zatvaranju vrata improvizacijama i nestručnim ljudima. Prvak u usmjerenosti na vrijednost. Strategija je temelj za uspjeh u svakom segmentu poslovanja. Za sva vrimena.

Video prilog s predstavljanja strategije Hajduka:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter