HNS obmanjuje javnost: Porezni obveznici u tri godine dali preko 30 milijuna kuna HNS-u

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Transparency international objavio je prije par dana studiju o transparentnosti 209 nogometnih saveza u šest konfederacija ukazujući na prilično nizak prag transparentnosti.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Među ostalima istaknuo se i naš domaći, HNS, kao onaj koji ne objavljuje financijske izvještaje, kao ni detalje o vlastitom radu. Kako su iz HNS-a osjetljivi na svako javno prozivanje, tako su i ovog puta objavili demantij ističući:

Po tko zna koji puta, Hrvatski nogometni savez podsjeća kako ne troši novac poreznih obveznika, kako implicitno tvrdi Cobus de Swardt, direktor Transparency Internationala.

Ovo naravno ne odgovara istini, jer HNS nije samo onaj nacionalni – svaka županija ima nogometni savez koji djeluje pod okriljem krovnog, a oni su svi u posljednje tri godine, prema dostupnim podacima, primili minimalno 27.553.614,00 kuna novca poreznih obveznika. Pa čak i nacionalni HNS je za posljednje tri godine od Hrvatskog Olimpijskog Odbora (HOO) primio 5.113.774,00 kune, a kako piše u izvještajima 99% sredstava koje HOO raspoređuju nacionalnim sportskim savezima je financirano iz državnog proračuna.

Ovisnost upanijskih saveza o proraunskom novcu

Neki nogometni savezi, recimo Vukovarsko-srijemski ili nogometno središte Osijek, izuzetno bi se teško financirali da nema poreznih obveznika, jer im milijunske donacije čine 80% ukupnog godišnjeg proračuna. Čak je i najbogatiji savez među njima, onaj Zagrebački, sa udjelom od 15% ovisan o novcu poreznih obveznika, a u 2013. godini je ta ovisnost prelazila 56,45% ukupnog proračuna – prevedeno, više od pola svega što su u Zagrebačkom nogometnom savezu potrošili te godine dali smo im mi – porezni obveznici.

Druga stvar koju im Transparency zamjera je netransparentnost – podaci o kojima pišemo su oni vidljivi na stanicama Ministarstva financija koji imaju obvezu objaviti jednostavno financijsko izvješće udruga građana, ali ono je daleko od transparentnosti. Naime, u tim izvještajima nemate pojašnjenje niti jedne stavke, drugim riječima, osnovni (javno dostupni) izvještaji neprofitnih udruga daju uvid u poslovanje, ali je nemoguća bilo kakva ozbiljnija analiza budući da iza jedne jedine brojke nema analitički razrađenih podataka – kakve recimo daju športska dionička društva svojim dioničarima, pa i javnosti.

Novi Zakon o sportu, onaj izmijenjen nakon prosvjeda navijača na Rivi, trebao bi to popraviti i natjerati sportske udruge da javno i transparentno, dakle sa detaljnim bilješkama, prezentiraju svoje financije. Tada bismo znali što je u HNS-ovom izvještaju “naplaćeni prihodi budućih razdoblja” gdje stoji 65 milijuna kuna, a nemamo apsolutno nikakvo pojašnjenje što je to, tj. koji je izvor tih prihoda. Ili recimo u rashodima imaju “intelektualne usluge – 40 milijuna kuna”, a sigurno bi bilo jako zanimljivo doznati što ta brojka znači. Da su transparentniji javnost se ne bi pitala kome to doniraju 12 milijuna kuna? Kod ozbiljnih poduzeća sve se može pročitati u objavljenim izvještajima (pa ako su uzeli kredit, onda se zna od koga su ga uzeli te na koji rok i uz koje uvjete), tko su im dobavljači i sl.

>> Financije HNS-a: Dok prozivaju državu za neulaganje, 90 milijuna kuna čuvaju na banci

Trošenje proračunskog novca kroz godine

S HNS-om postoji još jedan problem glede transparentnosti – za RH oni su tijelo javne vlasti – posebna udruga od državnog značaja kojoj je povjereno upravljanje nogometom. Postoji odluka Visokog upravnog suda, te mišljenje Povjerenice za informiranje da je to tako. HNS se zbog toga mora pridržavati Zakon o pravu na pristup informacijama koji omogućuje svakom građaninu da dobije odgovor, između ostalog, i o trošenju novca unutar saveza. U HNS-u još uvijek negiraju status tijela javne vlasti, stoga protiv sebe imaju pokrenuto nekoliko sudskih sporova – između ostalog i s Nogometplusom.

Zašto se iz HNS-a toliko opiru polagati račune javnosti? Radi se o stotinama milijuna kuna koje na godišnjoj razini raspoređuju odabrani u Izvršnom odboru HNS-a, mediji godinama špekuliraju da se tim milijunima kupuje odanost vladajućih, ali i troši samo na odabrane klubove i pojedince. Pisali smo i o milijunima eura koje dobivaju za razvoj nogometne infrastrukture, a potrošili su ih na seljenje u Hilton, izgradnju semafora na maksimirskom stadionu ili donaciju milijun eura tvrtki Stadion Kantrida d.o.o., privatnoj firmi u vlasništvu Gabriela Volpija, koji je i suvlasnik HNK Rijeke.

>> HNS od UEFA-inih više od 10 milijuna eura za razvoj nogometa napravio semafor na Maksimiru i preselio u Hilton!?
>> HNS daje 1 milijun eura Volpijevom fondu, ne HNK Rijeci

Kad svemu ovome dodate i Aferu Godot koja trese domaću nogometnu javnost, gdje je Zdravko Mamić, najutjecajnija persona domaćeg nogometa, optužen za pronevjeru stotina milijuna kuna, traženje nogometne javnosti, ali i Transparency Internationala, da HNS bude jasniji i otvoreniji dobiva sasvim novu dimenziju nužnosti.

BI, Karlo Propadalo

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email