Search
Close this search box.

HNS potvrdio nagodbu s UEFA-om, ali i dalje brani odluku o vlastitom nekažnjavanju Osijeka i Rijeke

Foto: Luka Mladinić

Nakon što smo objavili tekst o kazni HNS-u od strane UEFA-e i potpisanoj nagodbi oglasio se i domaći savez na svojoj službenoj stranici. Potvrdili su kako već izvršavaju zadane obaveze:

– Ažurirali su domaći pravilnik o licencama
– Uveli su preliminarni datum (15. siječanj) provjere licenci prije krajnjeg UEFA roka (31. ožujka)
– HNS će izdavati detaljnije izvješće o licencama
– Održali su godišnju radionicu sa svim klubovima (17. siječnja 2024.)
– Surađuju s UEFA-inim kontrolnim tijelom cijelo vrijeme nagodbe

Za dvije stavke nismo dobili potvrdu:

– Održat će jedan bilateralni sastanak godišnje s klubovima kojima se izdaje UEFA licenca (možda prilikom izdavanja)
– Ishoditi neovisni certifikat o usklađenosti s UEFA pravilnikom (možda trebaju vremena)

Osim toga: Klubovi su sada dužni u roku od 10 dana od dana nastale promjene obavijestiti Odjel za licenciranje. Odjel za licenciranje može i sam, ukoliko ima saznanja da je došlo do promjena, zatražiti od tražitelja/primatelja licence da mu dostavi nove informacije i ocijeniti da li tražitelj/primatelj licence još uvijek ispunjava kriterije za licenciranje.

U svom priopćenju HNS je pokušao i opravdati izostanak kazne saveza prema NK Osijek i HNK Rijeka: „ …navedeni postupci ni na koji način nisu utjecali na regularnost natjecanja u hrvatskim okvirima jer se radi o licenci za Uefina natjecanja, a pritom valja naglasiti da je i Uefa dopustila klubovima sudjelovanje u Uefinim europskim natjecanjima. Kako su klubovi već kažnjeni od strane Uefe, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i Hrvatski nogometni savez.“

Na ovaj način se pokušava prikriti kriminalno djelo koje osim pod HNS može potpasti i pod druge istražne organe. Kada se radi o kazni saveza prekršaj koji su načinili Osijek i Rijeka potpada pod Disciplinski pravilnik.

Kako se radi o teškom slučaju kažnjiv je  s oduzimanjem do 6 bodova ili kaznom do 6 negativnih bodova po više članaka:

– 91. Varanje i dovođenje u zabludu (ako se daju lažni podaci)
– 92. Zanemarivanje obaveza (nedostavljanje dokumentacije po propisima)
– 94. Neizvršavanje obaveza (obaveze prema igračima, i odlukama i obavezama saveza)

Osim kazni HNS-a, drugi organi države bi trebali istražiti kako neovisno revizorsko tijelo može izdati takav dokument.

Kako smo naveli i u prethodnom tekstu, HNS-u je ovaj podatak UEFA uzela za olakšavajuću okolnost: „UEFA je kao olakšavajuću okolnost uzela činjenicu da su neovisna klupska tijela put HNS-a izdala kriva izvješća. Međutim, savez je dužan ista dubinski istražiti što nije napravljeno.“

Čak se i HNS se u svom priopćenju osvrće na taj podatak navodeći: „Važno je naglasiti da se ocjenjivanje financijskih kriterija temelji na revizorskim izvješćima klubova te Odjel i Tijela za licenciranje klubova HNS-a na temelju istih donose odluke o ispunjenju i/ili neispunjenju kriterija. Prema revizorskim izvješćima, što potvrđuje i Uefa, klubovi su ispunili sve zahtjeve te im je temeljem pozitivnih revizorskih izvješća izdana Uefina licenca.

Znači, krivac se zna. I nije sporan ni HNS-u.

Dakle, postavlja se samo pitanje tko će provesti hrvatske zakone. Iz priopćenja HNS-a je jasno kako su oni već abolirali klubove premda ne vjerujemo da bi se isto dogodilo da je ovo napravio neki drugi klub. Samim time je narušena regularnost natjecanja. Možemo se poslužiti i onom starom: “Što da se ovo dogodilo u Njemačkoj?”

Hoće li drugi? Nismo sigurni.

Zadnje objavljeno

Twitter