Hrvatska pala na klupskoj ljestvici UEFA-e

Foto: UEFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
DRŽAVNI KOEFICIJENT

Hrvatska je 15. pozicijom prošle sezone osigurala da u idućem ciklusu 2020./21. imamo čak pet predstavnika u klupskim natjecanjima UEFA-e (prvak kreće od 2. ili 3. pretkola Lige prvaka; drugoplasirani od 2. pretkola za neprvake Lige prvaka; osvajač kupa od 3. pretkola Europske lige; trećeplasirani i četvrtoplasirani od 2. pretkola Europske lige – ako kup osvoji netko od prije navedenih, tada ide i petoplasirani u Europsku ligu).

Ove sezone je Hrvatska trenutno pala na 19. poziciju pa ćemo u sezoni 2021./22. imati četiri predstavnika. Prestigle su nas: Danska, Srbija, Škotska i Cipar, a uskoro bi mogla i Švicarska (Basel igra s APOEL-om i treba pobjedu i neriješeno). Brisano nam je 6.875 bodova iz sezone 2014./15., a osvojili smo 4.375. Škotska je ove sezone osvojila 8.500 bodova, Srbija 6.000, Cipar 5.125, Danska 3.375 (manje im je brisano, 2014./15. osvojili su samo 2.900).

Kako 2021./22. započinje novi trogodišnji ciklus UEFA natjecanja i to s trećim natjecanjem (Konferencijska liga) od iznimne važnosti je bilo zadržati tu 15. poziciju, i čudno je koliko se to tako malo naglašavalo. Bitno je bilo jer će Europska liga biti praktički B Liga prvaka, otvorena samo za lošije prvake i neprvake država plasiranih do 15. mjesta, a Konferencijska liga je samo utješna za ostale i uz tri puta manji budžet.

Kako bi to konkretno izgledalo 2021./22. da smo ostali na 15. poziciji? Drugoplasirani klub HNL-a bi igrao 2. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka pa bi eventualnim napuštanjem natjecanja u toj fazi igrao 3. pretkolo Europske lige pa bi eventualnim ispadanjem imao i treću priliku za plasman u grupnu fazi europskog natjecanja, igrao bi 4. pretkolo Konferencijske lige. Eventualni prolazak samo 2. pretkola Lige prvaka donio bi najmanje bogatu skupinu Europske lige.

Trećeplasirani klub HNL-a bi igrao 3. pretkolo Europske lige i imao priliku završiti u tim bogatim skupinama. Četvrtoplasirani i petoplasirani bi počeli natjecanje od 2. pretkola Konferencijske lige.

Ovim plasmanom na 19. poziciju (možda i 20.) gubimo sve. Prvak ide od 1.pretkola Lige prvaka, a 2.-4. plasirani od 2. pretkola Konferencijske lige. Naših klubova izravno u kvalifikacijama Europske lige neće biti.

POJEDINAČNI KOEFICIJENT 2019./20. – Rijeka daleko najviše izgubila

Dinamo je trenutno na 45. poziciji i moguće ja da padne nekoliko pozicija jer ga nekoliko klubova, koji su još uvijek u natjecanju, prati u stopu (Celtic, Wolfsburg, Eintracht Frankfurt). Ipak, to će biti napredak u odnosu na prošlogodišnju 51. poziciju. To Dinamu donosi i status nositelja kroz sva pretkola iduće sezone koja će igrati.

Hajduk, ako završi na drugoj poziciji u Prvoj HNL na kojoj se trenutno nalazi, igra kvalifikacije Lige prvaka od 2. pretkola koje može igrati 4 ili 6 klubova (trenutno su uz našeg predstavnika tu Bešiktaš, Viktoria Plzen, PAOK, AZ Alkmaar i LASK Linz), ovisno o plasmanu osvajača Lige prvaka i Europske lige kroz njihova prvenstva. Ako osvajači europskih natjecanja plasman u Ligu prvaka ostvare kroz svoje prvenstvo tada turski i nizozemski drugoplasirani klub ne igraju 2. pretkolo. Hajduk neće biti nositelj jer je trenutno na 144. poziciji sa 7.500 bodova (zbog Gzire pad sa 137. pozicije i 8.000 bodova). Napuštanjem tog natjecanja u prvom susretu Hajduk ispada u 3. pretkolo Europske lige gdje je nositelj (uzima koeficijent kluba od kojeg je ispao) dok u 4. pretkolu ne bi bio nositelj.

Rijeka bi trećom pozicijom u Prvoj HNL počela natjecanje najvjerojatnije u 3. pretkolu Europske lige (ako osvoji kup netko drugi osim Rijeke ili Dinama počeli bi od 2. pretkola) i tamo ne bi bili nositelj po trenutnim pozicijama u prvenstvu (trenutno su na 29. poziciji, a 26 je nositelja). Rijeka je pala na ljestvici sa 104. pozicije i 13.500 bodova na 119. poziciju i 11.000 bodova. Time ne stoji izjava Miškovića kako nije bitna druga pozicija u prvenstvu.

Osijek i Gorica nose državni koeficijent 4.975 i počeli bi natjecanje od 2. pretkola (trenutno nisu nositelji), ako zadrže trenutne pozicije, uz uvjet da kup osvoje Rijeka ili Dinamo. Ukoliko Osijek osvoji kup počeo bi natjecanje od 3. pretkola, a Rijeka od 2. pretkola. Odnosno, ako kup osvoje Lokomotiva ili Slaven Belupo, Gorica ne bi ostvarila plasman prema trenutnoj tablici.

ZAKLJUČAK

HNS ne radi ništa kako bi klubovima olakšao početak sezone pa je i to jedan od razloga ranim posrtajima koji su nas gurnuli u treći europski razred. Posebno se to odnosi na sustav i kalendar natjecanja, a nastavno na marketing i organizaciju HNL-a, niti klubovi se previše ne bune pa su valjda i oni zadovoljni trenutnim stanjem i očajnim okruženjem na tribinama.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter