Izvršni odbor UEFA-e potvrdio nove financijske propise – prijelazno razdoblje tri godine

Sjedište UEFA-e u Nyonu/Pixabay

Od lipnja ove godine svi klubovi pod okriljem UEFA-e bit će primorani pridržavati se novih propisa koji se tiču financijskog segmenta poslovanja klubova.

Izvršni odbor UEFA-e danas je na sjednici izglasao prihvaćanje izmjena pravilnika ‘Klupsko licenciranje i propisi financijske održivosti’. Novi propisi prva su veća financijska reforma krovne europske nogometne kuće u taj segment poslovanja klubova još od 2010. godine i same prve intervencije koja je bila obuhvaćena kroz sada već bivši sustav – ‘Financial Fari Play’.

Nakon povijesnog izglasavanja UEFA se javnosti obratila priopćenjem i riječima predsjednika saveza Aleksandra Čeferina:

“Naše su prve financijske regulacije, uvedene 2010. godine, poslužile svojoj svrsi. Zahvaljujući njima europske nogometne financije su izvučene s ruba propasti i njima je preporođen način na koji se upravlja europskim klubovima. Ipak, evolucija nogometne industrije nam je, zajedno s neizbježnim posljedicama pandemije, pokazala da postoji potreba za kompletnu reformu i nove propise o financijskoj stabilnosti.

UEFA je zajedno sa svim dionicima u europskom nogometu radila na razvoju ovih novih mjera, sve u svrhu pomoći klubovima da se uspješno suoče s ovim novim izazovima. Ovi propisi pomoći će nam zaštititi igru i pripremiti ju za bilo kakve buduće potencijalne šokove, ujedno potičući racionalna ulaganja i građenje još održivije budućnosti nogometne igre”.

Iz UEFE također ističu da je, sukladno i nazivu, glavni cilj propisa postići financijsku održivost. Ista će, vjeruju, biti postignuta kroz tri ključna stupa: solventnost, stabilnost i kontrola troškova.

Najveća novost u izmjenama propisa svakako će biti uvođenje stavke trošak momčadi, kako bi se bolje kontrolirao odnos između plaća igrača i troškova transfera. Propisima će biti ograničena potrošnja na plaće, odštete i naknade agentima do 70 posto klupskih prihoda.

Kontrole će inspektori UEFA-e provoditi svaki kvartal, a s poslom će početi u lipnju ove godine kada novi propisi stupaju na snagu. Prijelazno razdoblje tijekom kojeg će klubovima biti omogućeno da se u potpunosti prilagode novim propisima bit će tri godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter