Search
Close this search box.

Janica zadaje konačan udarac HNS-u: Uskladite Statute sa Zakonom o sportu

Foto: MZOS

Središnji državni ured za sport napokon je naložio HNS-u da je potrebno poštovati Zakon o sportu. Danas je Ured na adrese svih sportskih inspektora, te županijskim i nacionalnom nogometnom savezu, uputio mišljenje koje potpisuje Janica Kostelić kojim potvrđuje da se izmjene Zakona o sportu, donesene još 2015. godine, odnose na Hrvatski nogometni savez. Time se potvrđuje da su nogometni savezi više od godinu dana u prekršaju te da bi odgovorni mogli platiti visoke kazne, kao i dobiti vremenske zabrane rada u sportu.

Sportske inspekcije nakon zaprimanja mišljenja mogle bi ovih dana izaći na teren u nogometne saveze i narediti im, ali i kazniti odgovorne, da usklade statute sa Zakonom o sportu. Tako je napokon razriješena dvojba treba li HNS poštivati zakon ili ne. Ili bolje da napišemo da je ovim mišljenjem napokon zaustavljena HNS-ova  samovolja i ignoriranje zakona.

Prema člancima 46. i 47. navedenog zakona donesene su izmjene u kreiranju statuta saveza kojim bi klubovi nositelji kvalitete imali više utjecaja na izbor skupštinara. Kroz te izmjene oduzima se trenutačna moć manipuliranja glasovima, te se nositeljima kvalitete jamče prava unutar saveza (sada na primjer isto vrijedi glas sedmoligaša i prvoligaša, ili Ličko-senjska županija s ukupno 12 nogometnih klubova koji se natječu u najnižem rangu, te Splitsko-dalmatinska s dva prvoligaša, dva drugoligaša i nekoliko trećeligaša imaju isti broj glasoiva u nacionalnoj skupštini). Izglasane izmjene odnosile su se na saveze „osnovane u sportu“ u kojima u „najvišem stupnju natjecanja ima najmanje 50% profesionalnih sportskih klubova“. Prevedeno na hrvatski to bi značilo da se odnosi samo na nogometni savez, jer u najvećem stupnju natjecanja, muškoj prvoj ligi, ima 100% profesionalnih nogometnih klubova. HNS je s druge strane tvrdio da su u njihovom savezu muški i ženski nogomet, futsal i nogomet na pijesku te da u najvišem rangu svakog od njih ima ukupno 30-ak klubova od kojih su samo onih deset muških profesionalni.

Već smo više puta pisali kako ovakvo gramatičko tumačenje zakona možda može proći unutar HNS-a gdje kažnjavaju „jednake i jednakije“, ali teško da bi odredba mogla biti jasnija – najveći rang nogometnog saveza je muška nogometna liga koja ima čak sedam rangova – prve tri nacionalne i nekoliko međužupanijskih i županijskih rangova – dok ženska i futsal liga imaju puno manje rangova. S druge strane jasno je i da je nogometni savez osnovan zbog nogometa, a ne futsala ili nogometa na pijesku, pa se samim time ne mogu zbirno računati svi klubovi već eventualno samo muški i ženski nogomet (a kako u oba najveća ranga ima po 10 klubova, opet je odredba od 50% profesionalnih valjanja).

>> Zašto se izmjene i dopune Zakona o sportu odnose na Hrvatski nogometni savez?

Sve ovo od danas je jasno i sportskim inspektorima, a uskoro će biti i županijskim i nacionalnom nogometnom savezu. Taman kada je prošlog tjedna nastala halabuka zbog susreta premijera Plenkovića s predsjednikom HNS-a Šukerom i izjavama koalicijskih partnera MOST-a oko nogometa. Je li ovo ipak dokaz da su vladajući mislili ozbiljno? Ostvaruje li se predizborno obećanje HDZ-a da će se srediti stanje u nogometu i poštovati Zakon o sportu? Ovo mišljenje ministarstva nakon godinu dana šutnje svakako zvuči kao dobar početak:

Mišljenje poslano sportskim isnpektorima iz MZOS-a

Što sada? Osim Nogometnog saveza Županije Splitsko-dalmatinske, koji je svojevremeno uskladio svoj statut, svi ostali to još uvijek nisu napravili. Udruga „Naš Hajduk“ još je u veljači prošle godine prijavila sve saveze sportskim inspekcijama koje, bez amena s vrha, nisu željele samostalno donositi odluke o ispravnosti HNS-ova stava.

>> Počeli padati nogometni savezi: Splitsko-dalmatinski se prvi uskladio sa Zakonom o sportu

S obzirom na to da je prošlo više od godinu dana od posljednjeg roka tijekom kojeg su se nogometni savezi trebali uskladiti sa Zakonom o sportu, sportske inspekcije mogle bi i kazniti odgovorne i to s kaznom od 30.000 do 100.000 kuna savezima, te odgovorne osobe sa 5.000 do 15.000 kuna. Također im mogu biti izrečene i zabrane obavljanja sportske djelatnosti u trajanju od jednog mjeseca do godine dana.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter