Kako je Zoran Zekić hakirao HNL?

Foto: NK Slaven Belupo

Nakon analize vrijednosti velikih prilika u HNL-u, pozabavili smo se što stoji iza visokog plasmana momčadi Zorana Zekića, koja po realizaciji velikih prilika ne stoji dobro. Podsjetimo, da je Slaven Belupo iskoristio samo 38,5% svojih velikih prilika, dok su njihovi suparnici njima pospremili ogromnih 65,4%!

Prva misao, koja se nameće u vezi postignutih pogodaka, je da farmaceuti nisku realizaciju velikih prilika kompenziraju golovima iz ostalih prilika. Tako su prvom kolu u Varaždinu imali 4 velike prilike i sve promašili, a do gola za pobjedu su došli nejakim udarcem Kocijana s 20-ak metara i loše reakcije Zelenike (koji je paradoksalno bio najbolji pojedinac Varaždina u tom susretu, s obzirom da je u čak pet navrata odličnim reakcijama sačuvao svoju mrežu). Gledajući pogotke svih klubova ove sezone, u HNL-u je, prema podacima koje SofaScore dobiva od Opte, njih 126 golova postignuto iz velikih prilika, dok je 115 golova palo iz ostalih prilika.

Slaven Belupo s deset realiziranih velikih prilika ima udio od 7,9%, što bi bilo oko prosjeka ako ne gledamo Dinamo i Hajduk. No, podatak o samo 6 postignutih golova iz ostalih prilika, te udio od tek 5,2%, Koprivničane ponovno smješta na samo dno, uz Šibenik, koji je također na 6, dok je na začelju Gorica s 4 gola iz prilika koje nisu velike.

Slaven Belupo je uvjerljivo najgora momčad lige po tome što su suparnicima dopustili realizaciju 65,4% velikih prilika, možda zbog toga što se njihovi vratari nisu istaknuli herojskim obranama ili što jednostavnu nemaju sreće. U golovima koji su pali iz takvih situacija, Slavenov udio u ligi je 13,5%, no iz ostalih prilika su primili samo 8,7% od svih golova ove sezone, čime dolazimo do prvog podatka po kojem je Slaven Belupo dobar.

Autor: Davor Hajak

Farmaceuti su kao momčad općenito uspješniji kada se brane, te iako primaju puno iz velikih prilika, iz tablice vidimo da dijele treće mjesto s Osijekom po tome koliko ih dopuštaju (26). Dakle, Slaven ne dopušta suparnicima da stvore mnogo velikih prilika, ali ih u velikoj mjeri prima, pa tu imaju mjesta za napredak, bilo kroz više golmanskih bravura ili da im se češće osmjehne sreća.

Dakle, kako tajna nije u realiziciji prilika općenito, idemo na raspodjelu golova po utakmicama. Zekićeva ekipa je u 19 kola postigla 16 golova. Pritom je ostvarila sedam pobjeda, šest remija i šest poraza za ukupno 27 bodova i trenutno petu poziciju, s istim brojem bodova kao četvrti Varaždin. Za 21 bod, odnosno onih sedam pobjeda, im je bilo dovoljno deset golova. Dvaput su pobijedili su Varaždin (1:0 i 1:0) i Rijeku (1:0 i 2:1), a jednom Goricu (2:1), Lokomotivu (1:0) i Šibenik (2:0) što im je jedina pobjeda od dva razlike. Još štedljiviji su bili u remijima i porazima, gdje su u 12 utakmica na skoru od šest golova i šest bodova. Odigrali su četiri remija bez golova (Osijek, Šibenik, Lokomotiva – tu su promašili tri velike prilike, Istra 1961), te 1:1 s Goricom i 2:2 s Hajdukom.

Do bodova su, dakle, došli u 13 kola i tu su primili samo pet golova. Odušak su si „dali“ u porazima, gdje su, u samo šest susreta, primili čak 22 gola, što može biti znak psihološkog pada u trenucima kada kola krenu nizbrdo ili jednostavno odustajanje od maksimalnog angažmana u obrani kada igrači osjete da nemaju realne šanse za izvući barem remi. Ovo drugo je lako moguće, budući da Zekić drži visoku tenziju u želji da momčad svaku utakmicu pobjeđuje igrom obrane na gornjoj granici mogućnosti, što se onda katkada negativno reflektira. To govore i porazi od sljedećih momčadi: Dinamo 1:5 i 1:4, Hajduk 1:5, Istra 1961 0:3, Osijek 0:4. Jedini poraz koji nije bio s tri ili više razlike, bio je u prethodnom kolu u Varaždinu, gdje su primili gol u 89. minuti pa nisu imali vremena za odgovor.

Nama će vrijeme odgovoriti može li Slaven nastaviti dobro raspoređivati postignute i primljene golove, može li i dalje držati barem prosječnu obranu koja suparnicima neće dopustiti mnogo velikih prilika. Ako to uspiju, kroz sezonu će se iznivelirati parametri, koji im uglavnom ne idu u korist, pa bi mogli i primati manje golova iz velikih prilika, a onda ostaje za vidjeti hoće li to biti dovoljno da završe među pozicijama koje vode u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter