Kronologija sudskog procesa Širić i Šprajcer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Uoči današnje prvostupanjske presude zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac donosimo kronološki tijek suđenja u slučaju Širić-Djedović-Šprajcer i takozvanog “poštenog suđenja”. Prisjetimo se zajedno ključnih događaja u priči o tragičnom junaku i korupciji u hrvatskom nogometu za koju se nadamo da će danas u 10 sati ipak dobiti svoj pravedan završetak.

Krajem kolovoza 2011. u Splitu u Parku Mladeži igrala se utakmica između dva splitska prvoligaša – Splita i Hajduka. Sudac utakmice Bruno Marić, po ocjenama stručnih komentatora, oštetio je Hajduk za jedanaesterac i pogodak.

Nakon tih događaja, potaknut nizom sličnih scenarija početkom svake sezone, kada se godinama Hajduk sustavno oštećivalo u samom začetku sezone, tadašnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš, bez znanja ostalih iz kluba, odlučuje se na suradnju sa Državnim odvjetništvom i akciju za razotkrivanje korupcije u HNS-ovim najvišim strukturama vlasti i odlučivanja. Akcija rezultira početkom prosinca iste godine, točnije 8. prosinca, uhićenjima Nevena Šprajcera, dopredsjednika HNS-a Željka Širića i predsjednika sudačke komisije Stjepana Djedovića prilikom preuzimanja novca u zagrebačkom hotelu Antunović.

HNK Hajduk i veliki dio javnosti solidarizira se s predsjednikom splitskog kluba, ali nekoliko pojedinaca predvođenih izvršnim predsjednikom GNK Dinamo Zdravkom Mamićem, koji izjavljuje da je Hrvoje Maleš cinker i da on to osobno nikad ne bi napravio, pa ni pod prijetnjom da mu “gurnu žarač i dvaput zavrte“, ograđuju se od postupka Hajdukovog predsjednika, čak ga i osuđuju.

Također, tadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković i glavni tajnik Zorislav Srebrić daju izjave o dobroti privedenog dvojca skidajući sa sebe svaku odgovornost za kriminal i korupciju u HNS-u. Odmah se nametnulo pitanje kako je moguće da o radu svojih organa ništa nisu znali predsjednik i glavni tajnik.

8. ožujka iduće godine, tri mjeseca nakon uhićenja, Željko Širić i Stjepan Djedović izlaze iz pritvora nakon što je obavljeno ispitivanje stotinjak svjedoka u vezi cijelog slučaja. Prilikom izlaska iz pritvora Željko Širić na sramotan način komentira cijeli slučaj riječima da će “biti interesantno vidjeti kako će se odvijati životni put osobe koja je sve ovo pokrenula“.

Prije samog početka suđenja Stjepan Djedović zatražio je odvajanje slučajeva zbog zdrastvenih problema, a samo suđenje počelo je 7. lipnja preslušavanjem tajno snimljenih razgovora na zagrebačkom Županijskom sudu. Sa preslušavanja snimki ostala je zapamćena izjava Željka Širića: “Vidi da ljudima dam nešto za Božić.” Suđenje se nastavlja tjedan dana poslije nastavkom preslušavanja snimki razgovora.

U iščekivanju svjedočenja Igora Štimca i Fredija Fiorentinija, 24. listopada su se u svojstvu svjedoka pojavili Jako Andabak, dioničar HNK Hajduk, i Ivan Peraić, bivši sudac i suradnik Željka Širića.

Rekao mi je da vodi razgovore sa Širićem. Rekao mi je da s njime razgovara o dugu Hajduka, ne znam o kakvom i kolikom, spominjao je ‘pošteno suđenje’“, rekao je Andabak i da je spomenuti dug bio od prijašnjih uprava splitskog kluba.

Bio sam jako iznenađen, ali sam se složio s Malešom da krene u akciju“, dodaje tadašnji dioničar Hajduka, ali kaže da ništa drugo nije čuo, niti jedno drugo ime, pa ni ono Igora Štimca. Kasnije, kaže, Maleša više nije pitao o toj temi, sve dok Širić i Djedović nisu uhićeni. Dok je iskaz Jake Andabaka bio jasan, u svom iskazu nesnalaženje je iskazao Ivan Peraić.

Širić je mene kontaktirao samo tri puta” (u periodu dok je Peraić bio njegov povjerenik, veljača-studeni 2011., op.a.), tvrdi Peraić dodavši kako ni privatno nije telefonski razgovarao sa Širićem. A kad mu je zamjenik ravnatelja USKOK-a predočio ispis poziva između njega i Širića, njih 78, bivši riječki sudac rekao je da su tako komunicirali na sudačkim seminarima, koji se održavaju 3-4 puta godišnje.

15. studenog 2013. godine svoj iskaz pred Županijskim sudom u Zagrebu dao je i USKOK-ov pouzdanik Hrvoje Maleš.

Hajduk je stalno imao loše suđenje. Meni je kao predsjedniku to bilo jasno i stalno sam ukazivao na to. Nakon utakmice sa Zadrom gdje smo grubo oštećeni razgovarao sam sa Alojzijom Šuprahom, požalio sam se na suđenje, a on mi je rekao – nađi se sa Širićem da to riješiš“, rekao je Maleš.

Pristao sam dragovoljno biti pouzdanik. Nisam nikakav pokajnik, samo sam se borio za svoj klub. Kao pouzdanik sam se našao sa Širićem u hotelu ‘Konzul’ u Splitu i rekao sam Širiću da mogu nabaviti 25 ili 30 tisuća eura do Božića. Našli smo se u Zagrebu, došao je Stjepan Dedović, a zatim i Širić. Dao sam novac tako što ga stavio u novine i ubacio na stražnje sjedalo Djedovićevog vozila.

16. siječnja 2014. godine svoje su iskaze dali i Igor Štimac i Fredi Fiorentini. Dvojac je dugo izbjegavao dolazak na svjedočenje, a u svojim iskazima pred sudom govorili su o slučaju, a Fredi Fiorentini je objasnio i njegovo viđenje “osječkog sudačkog lobija”. Fiorentini je rekao da pod tim pojmom podrazumijeva skupinu ljudi poput Širića, Stjepana Djedovića i Ante Vučemilovića koji su imali većinu u Izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza te su kao takvi za razliku od, primjerice, članova Izvršnog odbora iz drugih krajeva Hrvatske, imali mogućnost kontrole situacije. Objasnio je da je to bitno zbog toga što je Izvršni odbor HNS-a donosio sve važne odluke unutar hrvatskog nogometa te se bez Izvršnog odbora nije mogao imenovati novi izbornik.

23. siječnja svoju riječ dobio je i glavni osumnjičeni cijelog slučaja – Željko Širić. U iskazu je optužio bivšeg predsjednika Hajduka Maleša da je sve izmislio. Širić tvrdi da su optužbe protiv njega bile pokušaj Uskokova pouzdanika Maleša da spasi svoju nepovoljnu situaciju u Hajduku i skrene pozornost s loših rezultata i financijske situacije u tom klubu tvrdeći da su se komisija nogometnih sudaca i vodstva HNS-a urotili protiv Hajduka.

21. ožujka 2014. održana je i posljednja rasprava u slučaju o “poštenom suđenju”. Završnu riječ održanu od strane tužiteljstva, koje traži 8 godina kazne zatvora za Željka Širića i 3 godine kazne za Nevena Šprajcera, iznio je Tonći Petković, zamjenik ravnatelja USKOK-a.

U ovom slučaju radi se o sistemskoj korupciji jer pojedine osobe koriste svoj autoritet i moć, a svemu tome pogoduju i anomalije sustava. Ova vrsta korupcije je izuzetno opasna jer ugrožava sve temelje na kojima počiva Republika Hrvatska, s čime se u konačnici ugrožavaju i svi građani“, dijelovi su završne riječi.

Hrvoja Maleša danas nema nigdje, a Željko Širić je usprkos ovom postupku još uvijek rado viđen gost na utakmicama hrvatske reprezentacije. Uz to, Širić je, uvjeren u svoju nedodirljivost, djelo za koje se tereti počinio i nakon što je hrvatski nogomet potresla afera Offside, u kojoj je donesena pravomoćna presuda zbog korupcije u nogometu“, zaključak je Petkovića.

Danas u 10 sati na Županijskom sudu u Zagrebu biti će donesena prvostupanjska presuda cijelog ovog slučaja. Optuženi su se držali dosta samouvjereno u cijelom procesu, egzekutori “poštenog suđenja” nikad nisu otkriveni, a obrana se bazirala na relativiziranju primanja mita praktički optuživši Maleša na poticanje na kazneno djelo. Prvi čin “poštenog suđenja” došao je do kraja – očekujemo presudu.

 Jakša Martić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email