Latvijski Ventspils izbačen iz UEFA natjecanja na sedam godina, na deset godina suspendiran i ruski sudac

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo (CEDB) UEFA-e danas je objavilo konačnu odluku o istrazi koja je pokrenuta povodom sumnji u pokušaj namještanja utakmice Ventspils – Bordeaux (0-1), odigrane u okviru 2. kola kvalifikacija za ulazak u Europsku ligu 2018. godine.

Latvijski klub današnjom je odlukom, zbog prevare, mita i korupcije, izbačen na sedam godina iz svih UEFA natjecanja, uključujući i sezonu 2027/2028. Osim kluba zbog radnji počinjenih na štetu integriteta nogometne igre i natjecanja kazne su izrečene i klupskim predstavnicima. Sportskom direktoru Nikolajsu Djakinsu zabranjena je bilo kakva nogometna i s nogometom povezana aktivnost naredne četiri godine, dok je predsjedniku kluba Adlanu Šiškanovu ista zabrana izrečena doživotno. Za obje kazne UEFA će od krovne svjetske nogometne kuće zatražiti da se primjenjuju i u svim FIFA članicama.

Jednaku mjeru u vidu teritorijalne primjene UEFA će zatražiti i za suca spomenute utakmice. Četrdesetogodišnji Rus Sergej Lapočkin, koji je prošle sezone pravdu dijelio u 15 utakmica elitnog razreda ruskog nogometa, dobio je zabranu obavljanja funkcije na nacionalnoj i međunarodnoj razini narednih deset godina.

FK Ventspils je klub iz istoimenog grada na sjeverozapadu latvijske obale te je jedan od najpopularnijih klubova u državi. Prvi su latvijski klub koji je igrao skupine UEFA natjecnja (Europska liga 09/10), a naslovom prvaka države okitli su se šest puta, posljednji put 2014. godine. Prošlu sezonu okončali su na četvrtom, a u aktualnoj su (nakon dvanaest odigranih utakmica) pretposljednji (osmi) na ljestvici.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter