Lažnim turnirom prevarili kladionice

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U vrijeme prekida gotovo svih nogometnih aktivnosti diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa štetu trpe i sportske kladionice jer im se uvelike smanjila ponuda koju su u mogućnosti ponuditi svojim korisnicima.

No i u ovoj situaciji nam dolazi pomalo nevjerojatna priča o prevari čije su žrtve kladioničarske kuće poput BetFreda, BWina, 188beta te niza ostalih internetskih kladionica. Naime otkriveno je da je proteklog tjedna u Ukrajini lažiran nogometni turnir na kojem su trebale sudjelovati tamošnje nižerazredne momčadi FC Berdanysk, FC Lozovatka, Tavria i Melitopol Cherry. Prva informacija o turniru koji je nosio naziv Azov Cup pojavila se u subotu 21. ožujka na Facebook stranici FC Berdanyska.

Prije nego što je prevara otkrivena u srijedu 25. ožujka su lažno odigrane dvije utakmice, a bilo je najavljeno da će turnir trajati do 28. ožujka i da se će se u sklopu njega odigrati tri kola. Međutim kladionice su nakon prvog kruga natjecanja otkrile da se radi o lažnom natjecanju, a Facebook stranica koja je najavila turnir i na kojoj su objavljeni krivotvoreni zapisnici je uklonjena.


Radi se o utakmicama koje se u stvarnosti nikad nisu odigrale, ali su lažirani podaci koji su potom prodani kladioničarskim kućama. Na temelju tih podataka su potom isplaćivani i lažni dobitni listići te se procjenjuje da je šteta po odigranoj utakmici bila na razini od oko 100.000 funti.

Kladionicama je te podatke proslijedila tvrtka Betgenius koja putem svoje mreže lokalnih skauta prati razna sportska natjecanja na svim razinama opskrbljujući kladionice informacijama u cilju stvaranja njihove ponude. Skauti utakmice prate i uživo kako bi se u realnom vremenu mogla pratiti situacija te organizirati i klađenje uživo.

O čitavoj situaciji se potom oglasio i Ukrajinski nogometni savez koji je nakon kontakta s klubovima potvrdio da se utakmice nikad nisu odigrale obzirom na prekid svih aktivnosti te je potvrđeno da se radilo o prevari kako bi se izvukao novac iz industrije klađenja. Uz navedeni turnir istraga je pokazala da to nije bi jedini slučaj lažnih nogometnih utakmica u kojima su u proteklom razdoblju navodno sudjelovali tamošnji niželigaški klubovi.

Savez je također upozorio da će prekid svih nogometnih aktivnosti u Ukrajini trajati i u idućih mjesec dana te da zbog toga neće biti moguće odigravanje nikakvih utakmica, a ukoliko se neka od njih ipak nađe u ponudi kladionica da se sigurno radi o pokušaju prevare u koju su uključeni i lokalni skauti tvrtki koje kladionice opskrbljuju informacijama o susretima.

Pogrešku je naposljetku priznala i tvrtka Betgenius koja se ispričala kladionicama jer im je putem svojih skauta dostavila lažne podatke, prvi rezultati istrage pokazuju da organizatori ove prevare dolaze s područja Bjelorusije i Turske.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email