Mamić lovio u mutnom, HNS sve znao

Čelnik Dinama Zdravko Mamić je na skupštini kluba, održanoj ovog tjedna, indirektno otkrio kako Dinamo zaobilazi Pravilnik HNSmdash;a i FIFAmdash;e o maksimalnom trajanju ugovora s malodobnikom. Štoviše, dobili smo i potvrdu od HNSmdash;a da “formalno ugovor koji im iz Dinama dostave traje po pravilu“, iako u istome nedvojbeno piše da se malodobni igrač obvezuje produžiti ugovor na nelegalan rok!?

Pravilnik kaže kako se profesionalni i stipendijski ugovor s malodobnim igračem zaključuje se na rok najduže od tri (3) godine. Potvrda da je Dinamo prekršio to pravilo došla je direktno iz usta Zdravka Mamića koji je na skupštini Dinama pročitao članak 12. ugovora s Robertom Murićem potpisanim dok je nogometaš bio maloljetnik:

Obzirom na namjeru i volju stranaka, ovim putem stranke ugovaraju obvezu zaključenja aneksa ovom ugovoru o profesionalnom igranju na sljedećih 5 natjecateljskih godina po navršenih 18 godina igrača tj. do 15.6.2019 godine. Stranke izričito ugovaraju obvezu zaključenje spomenutog aneksa ugovora pod istovjetnim financijskim uvjetima iz ovog ugovora.

Ovime je priča o Robertu Murića zaokružena. Gramzivo vodstvo Dinama je željelo potpisati ugovor duži od tri godine, ali im je to branio pravilnik HNSmdash;a. Zato su potpisali ugovor koji traje dvije godine (do igračeve punoljetnosti) i dodali u njega članak po kojem se on obvezuje potpisati aneks na dodatnih 5 godina. Robert Murić je na koncu shvatio da je navedeni članak ništavan i pokušao je otići ovo ljeto (do kada je trajao ugovor), ali tada se umiješao HNS koji mu je poništio profesionalni ugovor i aktivirao stari, stipendijski ugovor koji traje do ljeta 2015. Igrač je trenutno kod kuće, a njegov odvjetnik je upoznao Dinamo da dječak ima psihičkih problema i da se boji doći na trening, nakon što je Zdravko Mamić prijetio smrću njegovom ocu.

Iako se Mamić na skupštini branio da u Dinamu nisu znali za UEFAmdash;in pravilnik (iako se radi o HNS Pravilniku o statusu nogometaša i FIFAmdash;in pravilnik) prema samom načinu na koji su sklopili ugovor, više je nego očito kako su bili dobro upoznati s navedenim pravilom, ali su ga na ovaj način željeli izigrati. Uostalom, to je Mamić potvrdio u svom izlaganju:
Mi smo vjerovali na riječ, mi smo vjerovali u ono što smo jedino mogli staviti na papir da kad bude punoljetan da to znači aut… i tako smo povisivali stalno stipendiju

Nije poznato koliko je još malodobnih nogometaša s ovakvim ugovorom i pokušajem zaobilaženja pravila, ali Dinamo nije sam u ovoj priči. Svesrdnu pomoć u kršenju vlastitih pravila dao im je i HNS. Naime, iz Murićevog ugovora bilo je vidljivo da su stranke dogovorile ugovor na više od maksimalno dopuštenog broja godina, mada su to preformulirali, kako bi sve bilo u skladu s HNSmdash;ovim propisima. Pravilo je da se prvo registrira kratki ugovor, a onda se nogometašu, čim napuni 18. godina, donosi aneks na potpis, sada bez roditelja ili skrbnika, i uvjerava ga se da je to sve već potpisao u prvom ugovoru. I u HNSmdash;u su zažmirili na cijeli slučaj, a na naš upit zašto je prihvaćen takav ugovor, kada je očito da se njime pokušava prekršiti Pravilnika o statusu igrača, glasnogovornik Tomislav Pacak odgovara: “Nema kršenja pravilnika jer ugovor nije zaključen na dulje od tri godine (nema automatskog produženja).” Na dodatno pitanje zašto nisu upozorili igrača da mu se krše prava, spremno dodaje kako se “igraču nisu kršila prava“, dok je na posljednje pitanje zbog čega nisu Dinamo upozorili kako ih takav ugovor ne štiti, kratko zaključuje: “Nemamo obveze upozoravati na odredbe ugovora ako su sukladne pravilnicima.

I onda će Zdravko Mamić zaključiti da je slučaj Murić najklasičniji primjer šljama i da su igrači postali žrtve pohlepnih menadžera.

BI

Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter