Novo europsko natjecanje nosit će naziv Konferencijska liga

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Koliko novca će se dijeliti u trećoj europskoj ligi (Sport Bild saznaje da će se zvati Konferencijska liga) koja započinje 2021./22. još nije službeno objavljeno.

Znamo da će klubovi Lige prvaka ove sezone dijeliti nešto više od dvije milijarde eura, a klubovi Europske lige oko 600 milijuna eura (omjer 3,5:1). Pretpostavlja se da će ta nova, Konferencijska liga, dijeliti novac u omjeru 2,5:1 u odnosu na sadašnju Europsku ligu, što bi značilo oko 240 milijuna eura.

U praksi to znači da ako klubovi Europske lige za ulazak u skupine dobiju 3,1 milijun eura, klubovi Konferencijske lige bi dobili 1,24 milijuna. Praktički to bi bile nagrade na razini Europske lige iz 2015. godine.

Problem je što Europska liga 2021./22. zatvora vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, ukoliko im se država nalazi ispod 15. mjesta na UEFA ljestvici. Zato je bilo bitno da ove godine naši klubovi naprave dobar rezultat, a izuzev Dinama te ranim ispadanjem Osijeka, a pogotovo blamažom Hajduka napravili smo katastrofalan. Nažalost ni HNS ne gleda toliko daleko da razumije koliko je bitan kalendar natjecanja i koliko se mora boriti za naše klubove. Tako da je Hrvatska ostala samo na Dinamu u ovoj ključnoj godini da se uspije izvući to 15. mjesto.

Konferencijska liga donosi prilično manje novaca od sadašnje Europske lige, ali je nešto lakši plasman u grupnu fazu natjecanja. Europska liga će pasti za 16 mjesta u grupnoj fazi (s 48 na 32), a treća liga će imati 32 mjesta. U zbroju klubova koji će nastupiti u skupinama, ukupna razlika je dakle 16 mjesta veća (64:48) u odnosu na trenutno stanje.

Međutim, ne otvara se svih 16 mjesta tek tako. Čak 15 mjesta zauzimaju klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu (nekima druga prilika u natjecanju, a nekima čak i treća) te preostaje 17 mjesta za sve ostale.

To znači da se otvaraju samo četiri mjesta više u odnosu na sadašnju Europsku ligu (sada se 13 klubova plasira iz ovog dijela kvalifikacija). Istina, nešto su i kvalifikacije lakše jer se pet klubova iz prvih pet država na UEFA ljestvici priključuje tek u doigravanju (dosada u 2. pretkolu) kao i tri kluba koji napuste natjecanje u Europskoj ligi u 3. pretkolu.

Praktički, na primjeru Hajduka to znači da će umjesto dva teška pretkola morati proći jedno takvo. Naravno, ako uzmemo da je Gzira United slučaj koji se dogodi jednom u sto godina.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter