SC Bastia: Tanka je granica od vrha do dna

sc-bastia.corsica
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Teško i vrlo mučno ljeto 2017. godine će ostati dugo u memoriji svih navijača Bastije. Drugi najveći grad i glavna luka otoka Korzike bi mogao ostati bez nogometa kakvog je do sada poznavao. Njihova najveća sportska uzdanica i ponos, SC Bastia bi po svemu sudeći mogla u nadolazeću sezonu krenuti iz najniže, 5. lige, koja se u Francuskoj naziva National 3. Klub je već dugo u problemima i trakavica oko njega traje već par mjeseci, a u ponedjeljak bi trebala biti konačno riješena proglašenjem stečaja.

Prvi problemi su se javili već u svibnju, a direktno su se odnosili na predsjednika Pierre-Marie Geronimija koji je optužen za financijske malverzacije. Grijeh je bio taj što je novac vlastite rent-a-car tvrtke koristio za klađenje. Očito ljubitelj konja, Geronimi je potrošio više od 500 tisuća eura na njihove utrke. Sud mu je doživotno zabranio voditi bilo koju kompaniju, a to se odnosilo i na nogometni klub.

Završetak prošle sezone je bio sam po sebi dosta težak za Bastiju koja ga je dočekala uvjerljivo posljednja u Ligue 1, ali nedugo nakon njega je uslijedio još veći šok. DNCG, tijelo koje se bavi financijskim situacijama u francuskim klubovima i shodno tome im izdaje dozvole za nastupe u određenim ligama, je donijelo odluku da klub ne ispunjava uvjete za nastup u Ligue 2, te ga izbacuje u National, treći rang francuskog nogometa. Bastia se već u sličnoj situaciji našla u ljeto 2015. godine kada je trebala biti izbačena iz Ligue 1 u Ligue 2, ali prihodi od prodaje Ryada Boudebouza su ih tada spasili. Pokušali su i ovog puta na isti način riješiti problem, pa su klub napustili Coulibaly i Djiku za sveukupno 4 milijuna eura, ali niti to nije bilo dovoljno. Neumoljiv je bio FFF (Francuski nogometni savez) koji je stao uz prijašnje odluke DNCG-a i Bastia je prvi put nakon 1965. godine izgubila status profesionalnog kluba koji imaju članovi dvaju najvećih razreda francuskog nogometa. Nakon ove odluke s velikim brojem igrača je raskinut ugovor, te su oni postali slobodni. Radi njihovog egzodusa klubu se izašlo ususret i odgođena su im prva dva kola, pa su prvenstvo trebali početi 18. kolovoza za razliku od drugih koji svoje prve ovosezonske susrete igraju ovog vikenda, no pitanje je hoće li i tada Bastia krenuti u svoju novu avanturu.

Sve je izglednije da će klub krenuti potpuno ispočetka. Veliki dugovi (spominje se 23 milijuna eura) natjerati će trenutno rukovodeće da proglasi stečaj, a do toga bi trebalo doći već početkom nadolazećeg tjedna. U petak je o tome obaviještena udruga Socios Etoile Club Bastias koja već neko vrijeme skuplja donacije za pomoć klubu. Upravo bi oni trebali preuzeti glavnu ulogu u klubu, te ga pokušati vratiti tamo gdje već dugo vremena pripada. Još jednom se po tko zna koji put pokazuje da kada svi odustanu, samo navijači ostaju.

Tako bi klub koji egzistira već preko 100 godina, finalist kupa UEFA iz 1978. i osvajač Francuskog kupa 1981. godine, trebao krenuti ove sezone potpuno ispočetka, iz 5. lige. Stvarno je tanka granica od vrha do dna.

Duje Kulušić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email