Search
Close this search box.

Sudačka komisija: Šarlija je protiv Osijeka trebao dobiti izravni crveni karton

Foto: Mario Braić

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza oglasila se o utakmicama 12. kola SuperSport HNL-a te su utvrdili jednu pogrešku svojih kolega vrijednu pažnje. Riječ je o situaciji iz posljednje minute prvog dijela duela između Hajduka i Osijeka u kojoj je stoper domaćih Zvonimir Šarlija zaustavio prodor Ramona Miereza. Prema njihovom mišljenju sudac Fran Jović je trebao izravno isključiti obrambenog igrača, a pogrešku je napravio i VAR sudac Marin Vidulin jer ga nije pozvao na pregled snimke.

Komisija je izdvojila i situaciju iz 65. minute utakmice između Istre 1961 i Rijeke u kojoj je Marko Pjaca u šesnestercu zaustavio prodor Luke Hujbera. Sudac Čulina u toj situaciji nije pokazao na bijelu točku u korist Zeleno-žutih što komisija ne smatra pogreškom, ali su stava da je odluku morao donijeti s većim kredibilitetom.

Sudačka analiza 12. kola SuperSport HNL-a

ISTRA 1961 – RIJEKA 

Sudac: Ante Čulina. Pomoćni suci: Luka Pušić i Dario Kolarević. VAR sudac: Ante Čuljak. 

65. minuta: Incident u kaznenom prostoru Rijeke i intenzitet ostvarenog kontakta između napadača Istre 1961 i braniča Rijeke pripada isključivo domeni procjene sudaca u terenu za igru. Sukladno izazovnosti i nedostatnosti elemenata za utvrđivanje jasnog prekršaja, KNS HNS-a ne očekuje VAR intervenciju u incidentima ovakve prirode. KNS HNS-a u daljnjoj analizi predmetnog i sličnih incidenta očekuje pozicioniranje sudaca sukladno naputcima s potpunim nadzorom incidenta i većim kredibilitetom donošenja odluka.

HAJDUK – OSIJEK

Sudac: Fran Jović. Pomoćni suci: Anto Marić i Jerko Crnčić. VAR sudac: Marin Vidulin. 

45. minuta: Neispravna procjena suca utakmice i dopuštanje nastavka igre kad branič Hajduka rukom čini prekršaj prema Pravilima nogometne igre. Razmatranjem incidenta razvidno je da branič, uvidjevši da gubi duel sa suparnikom, odustaje od borbe za loptu te se fokusira na suparnika i na nedozvoljen način koristi desnu ruku prema vratu/glavi suparnika, što se u Pravilima nogometne igre razmatra kao jasan prekršaj. Razmatrajući smjernice Pravila nogometne igre, KNS HNS-a incident smatra prekršajem u izglednoj prilici za postizanje pogotka, zbog čega je počinitelj prekršaja trebao “izravno” biti isključen iz igre. Također, izostanak VAR intervencije u analiziranom incidentu KNS HNS-a smatra neispravnom odlukom VAR suca te se očekuje obavezna intervencija i poziv sucu na OFR.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter