TAKTIČKA ANALIZA: Derbi – nogometni dio (VIDEO)

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

U posljednjem kolu HT Prve lige za sezonu 2018/19 Dinamo je pred 15.433 gledatelja svladao Hajduk rezultatom 3:1 (1:0) te je tako pobjednički zaključio sezonu.

>> Završnica HNL sezone 18/19,: Osijek treći, poraz Hajduka, Caktaš najbolji strijelac (VIDEO)

Trostruki asistent je bio Ademi koji je odlično uposlio Hajrovića, a potom i dvostrukog strijelca Gavranovića dok je Hajduk poentirao nakon proigravanja Tudora za Caktaša. Nažalost nakon derbija opet je u prvom planu i suđenje obzirom da su Plavi dva zgoditka postigli nakon zaleđa.

Što se nogometnog dijela tiče za početak smo izdvojili jedno zanimljivo otvaranje Hajduka u kojem bek (Ismajli) ulazi u sredinu terena kako bi primio loptu.


Momčad Nenada Bjelice je najbolju akciju na susretu odigrala kod prvog pogotka Hajrovića. Bio je to sistemski ulazak u priliku u kojem je obol dala i Hajdukova obrana. O čemu se radi? Ova situacija govori koliko je nogomet postao igra detalja i koliko je taj odokativan pristup koji je ukorijenjen u našem nogometnom bazenu anakron i nemoguć. Igra je na lijevoj strani obrane Dinama, lopta se polako vraća u zadnju liniju te se Moro spušta nisko. Dinamova krila to ne prate i ne spuštaju se za primit loptu iz zadnje linije napada kako bi stvorila višak. Ali Dinamo radi vrlo pametnu stvar – lijevo krilo Oršić je široko i razvlači Ismajlija. Gavranović je na svom mjestu, a desno krilo Hajrović se uvlači unutra te time veže i povlači Fomitschowa za sobom. Tada desno visoko prostor okupira desni bek Stojanović koji se pozicionira iza leđa Hamze te se nudi za dodavanje.

Ovakva postavka s četiri ofenzivna igrača u krilu zadnje linije protivnika ima za cilj primarno vezati što više protivničkih igrača dolje nisko (od davnina je “pravilo” da obrana u odnosu na napadače mora imati bar jednog igrača viška), odnosno da se netko od veznih spusti u zadnju liniju u pomoć obrani, blizu svog gola, kako bi razvoj igre kroz drugu trećinu bio lakši zbog manjeg broja protivničkih igrača – jer su prisiljeni spuštati se u pomoć svojoj zadnjoj liniji.

Ovo je zapravo vrlo konzervativna varijanta build up-a i obično zapne na tome da onaj tko se brani spusti jednog igrača više u zadnju liniju od broja onih koji napadaju i osujeti pas nekome od njih. Čak ni kroz sredinu build up nije toliko lakši jer i dalje imaš figuru manjka, obzirom da većina ekipa u izgradnji napada svoje stopere striktno drži na njihovim pozicijama, tako da onu jednu figuru koju i dobiješ tako što protivnik spusti jednog veznog u zadnju liniju, tu opet gubiš.

I ne samo to, nego Dinamo u ovoj situaciji u svoju zadnju liniju kod build up-a spušta još i jednog veznog – Mora! I onda se događaju dva sjajna dodavanja. Prvo Moro upućuje okomicu za Olma (obratite pažnju kako Borja Lopez rukom pokazuje na njega tren prije nego mu je upućen pas), koju Hajduk ne uspijeva zatvorit iako ima izrazit višak u sredini (tu je od dinamovaca još samo Ademi). Potom sjajano dodavanje upućuje i Olmo na desnog beka Stojanovića koji se izvukao visoko desno – Hamza je ni na nebu ni na zemlji i taj pas mu prolazi s unutarnje strane. Također valja primijetiti i vrhunsku napadačku reakciju Gavranovića koji još i prije nego Olmo odigrava na desno krilo kreće u trk ka golu. Sve ostalo svodi se na Borjinu grešku te kvalitetu i mirnoću Ademija i Hajrovića.

Da, Borja jest pogriješio, ali to je samo posljedica pa i nespretnost. Prave greške kod ovog pogotka od strane Hajdukovih igrača dogodile su se ranije kod dva okomita pasa Dinama koja su prošla do desnog krila odakle je gol zapravo stvoren.


U 25. minuti smo izdvojili situaciju gdje je Hajduk dobro postavljen i gdje se Hamza individualnom kvalitetom oslobađa suparničkog igrača te odigrava dupli pas s Jurićem. Teophile je ni na nebu ni na zemlji, a Jairo sjajnim kretanjem otvara čak tri opcije za Hamzu koji pravovremenim dodavanjem pronalazi Caktaša čiji odličan udarac izvrsno brani Livaković.


Samo minutu kasnije još jedna dobra akcija gostiju i sjajno korištenje prostora, ali kod Caktaša, nakon kombinacije s Jurićem, naposljetku nema dovoljno mirnoće za kvalitetnije dodavanje ili udarac.


Još jedna igra detalja, ali i točan način na koji Hajduk treba igrati u završnoj trećini terena – između linija, kroz dodavanja bez pritiska, koristeći povratni pas isturenijih igrača kako bi osvojio teren, zaljuljao obrambenu zonu suparnika i dobio situaciju za dobar pregled igrača kod dodavanja kojim se ubada – u ovom slučaju to je Mijin pas (doduše, školski bi bilo da se odigralo još jedno povratno dodavanje prema Gyurcsu, pa potom na krilo prema Fomitschowu).

Kako je do ovoga došlo, to je pravo pitanje, jer Dinamo je u ovoj situaciji s deset igrača iza lopte. Prvo primijetimo ono što Hajduk sve češće koristi u otključavanju zadnje trećine – to je dijagonalni pas bočnog igrača Ismajlija u sredinu. Nejašmić zatim radi krasnu minijaturu otvaranjem za taj pas poput pivota i iz prve šalje povratni wall pass dijagonalno natrag Hamzi koji mirno prima loptu i ima dobar pregled. U trenutku kad Hamza prima loptu, čak četiti igrača Hajduka su u međuprostoru po par metara od svojih “čuvara” koji, kao i većina igrača zadnje linije mrze napuštati svoje pozicije i “izlazit” na protivnika – zato je ovaj detalj jako bitan.

Također, Nejašmić i Jairo drže zonu Dinama fiskiranom desno, zbog toga Moro ne može izaći na Miju kako bi želio, a Teophile se ne usuđuje, jer zna da Stojanović pokraj njega mora pratit Hajdukovu lijevu stranu gdje su Fomitschow i Gyurcso. Tako Caktaš mirno prima dodavanje i budući da vidi igru, skraćuje proceduru i odmah odigrava za Fomitschowa koji potom čini svoje najbolje dodavanje na utakmici – radi se o ubačaju kakvih Hajduk treba što više u ovakvim situacijama (uz oštre niske na prvu, ili povratne) – između zadnje linije i vratara.

Ovo je pokazatelj kako Hajduk u zadnje vrijeme sustavno podiže i popravlja svoju igru u zadnjoj trećini. Nažalost po njih Jairo na koncu za malo promašuje. Detalji koji odlučuju.


Igru neke ekipe osobito cijenim po onome što mogu napraviti na postavljenu obranu, to držim temeljem svake ekipe u ofenzivnoj fazi. Na tu temu evo još jednog primjera sjajnog build up-a i otključavanja zadnje trećine od strane Hajduka.

De facto se radi o primjeru build up-a iz postavke s tri igrača otraga, jer Ismajli u ovoj situaciji funkcionira kao desni stoper, a ne bočni igrač. Dakle, akcija se odigrava u još težim uvjetima (igrač manje naprijed), te na postavljenu, urednu zonu u kojoj su svi suparnički igrači iza lopte.

Odlično širenje terena Fomitschowa za otvaranje koridora za pas Gyurcsu, slijedi i odlično kretanje Gyurcsa za izvrstan pas Borje kao i wall pass spremnom Hamzi. Primijetite kako inače izravan pas Hamzi iz zadnje linije nije moguć, ili je barem znatno otežan, posebno kad se uzme u obzir poziciju s loptom koju bi tada imao, i koju ima ovako – duboko u polju protivnika, s licem prema naprijed te sa servirane tri opcije za dodavanje. To je ogledalo rada trenera – kako rješava ovakve pojedinačne, „male“ probleme u igri koji zapravo znače iznimno puno, jer ti omogućavaju da gradiš napad.

Dinamova zona je vrlo konzervativna, makar ovaj stražnji dio i nerado izlaze na igrača. Pogledajmo kako Moru ne pada na pamet napustit zonu ispred stopera kad je tu blizu Caktaš, a stiže i Juirć. Hamza može igrat dijagonalno lijevo na Fomitschowa, može na Gyurcsa, može čak i na Nejašmića, no nije ovo pripremano za ijednu od tih opcija – već da Jurić cutom odvuče lijevog beka i krilo Dinama unutra i desno otvori prostor za Jaira koji mirno prima loptu i ima izrađenu situaciju za povratni pas prema Nejašmiću (primijetimo kako prvo pokazuje Hamzi kamo da pošalje dodavanje, a onda rukama traži povratnu od Jaira). Međutim nema na koncu dovoljno mira i strpljenja za to, već odmah traži inače odličnog u skoku Jurića.


U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena smo vidjeli drugu sistemsku grešku Hajduka u utakmici. Odlično izrađen korner Dinama. Kratak pas Oršiću koji je zapravo diverzija za sjajno kretanje Gavranovića koji se izvlači s druge stative i ostavlja Svatoka te posve neometan čeka dodavanje na 15 metara od gola. Ispred njega je i Moro kojeg Hamza ne zatvara, jer ne čita igru nego štreberski ostaje na zadanoj poziciji.


Iako je treći zgoditak Dinama postignut nakon zaleđa zaslužuje da ga se podrobnije analizira. Što se dogodilo? Nakon auta, Jairo, sukladno Hajdukovim uvjerenjima, se ne spušta dolje kako bi Stojanoviću zatvorio dodavanje naprijed i unutra, nego mu blokira koridor za povratni pas. Stojanović zato odigrava na Mora, što nije problem za Hajduk – jer Caktaš uredno ispraća Stojanovića i preuzima Mora koji uočava odlično izvlačenje Olma te odigra na njega. Njega pametno i pravovremeno prati Svatok, ali gubi taj duel no čini pritisak na Olma dovoljan da Španjolac pošalje dodavanje Gavranoviću koji se nalazi u uredno postavljenom i pripremljenom zaleđu (uočimo kako se Borja odmah podigao ispred Gavranovića, a naknadno i Ismajli).

Ključan faktor je ulazak Ademija iz drugog plana, on nije u planu matrice za ovu situaciju i neophodna je prilagodba, a ona je trebala doći od strane Fomitschowa. Naime iako iza leđa ima Hajrovića, on je taj koji je u ovoj situaciji libero po horizontalnoj liniji i njegov zadatak je pratiti i čitati što se zbiva i što će se dogoditi ispred njega (po horizontali), jer ostali igrači Hajduka nemaju Ademija u vidnom polju da ga mogu hvatati. Međutim, Fomitschow to ne radi te dolazi do gola nakon još jedne mirne asistencije Ademija.


U 68. minuti smo primijetili još jednu opciju za otvaranje zadnje trećine od strane Bilih. Napad započinje preko Tudorovog odigravanja za Gyurcsa koji se po loptu spušta nisko niz aut liniju i ne predaje je odmah, već radi svoj karakteristični polukrug. Istodobno, Tudor nastavlja kretanje u desni half space, dok Jurić odvlači Mora duboko na Hajdukovo desno krilo, kako bi otvorio prostor Tudoru. Zatim se Jurić izvlači natrag odvlačeći Mora sa sobom. Lijevi bek Dinama prati Gyurcsa dosta daleko od svoje pozicije i Oršić (lijevo krilo) to vidi i osjeća rupu iza svojih leđa, između Mora i lijevog stoepra, pa se uvlači dublje i ostavlja Tudora solo u half spaceu. Budući da Hajrović prati Hamzu kao prirodnog vodiča Hajdukove igre, Gyurcsu ostaje prebačaj lijevo prema Borji i odgoda ili čak dodavanje Jairu dijagonalno naprijed kao ventil, no to nije plan, pa čini još korak i nalazi okomicu za pronalazak Tudora u half spaceu.

Hajduk je ovu akciju tako dobro pripremio i odigrao da je Tudor imao dvije otvorene opcije za dodavanje – i Miju koju je odabrao (gdje se opet pokazuje slabost Theophila kad ga se uhvati na malo širem prostoru), ali i Jaira koji isto može loptu primit sam, jer su on i Caktaš dva na jedan s desnim bekom Diinama. Caktaš na koncu postiže gol vrijedan titule najboljeg strijelca lige.


84. minuta je donijela još jednom odlično otvoren weak side preko overloada desno. Kako ide priprema? Gyurcso se izvlači po loptu za kratak jednostavan wall pass, u prostor koji je ispraznio ulazi Jradi i vuče za sobom lijevog stopera Dilavera, pa Šunjić mora popunjat rupu koju je Dilaver ostavio za sobom. Onda se natrag miče i Moro koji potom vidi da mora izaći prema Hamzi, dok Jairo veže Teophila. Istodobno Caktaš napada prostor i vuče Stojanovića za sobom, te Tudor licem prema naprijed ima krater prostora i miran pas za Fomitschowa koji ubacuje svoj drugi odličan nabačaj na susretu, ovaj put na Jaira koji se ne odlučuje na udarac nego traži dodavanje glavom u sredinu.


U sudačkoj nadoknadi dolazimo do posljednje situacije koju smo izdvojili. Ništa posebno kompleksnom – korist i važnost otvaranja half spacea. Theophil je opet u raskoraku, a Jairo potom odlično odigrava na bok prema Fomitschowu koji osvaja prostor i pametno odigrava natrag za Hamzu. Gambijac vidi Jaira u half spaceu na kojeg Ademi kasni jer Dinamova zona još nije postavljena dok se Stojanović uvlači jer vidi da Jairo ima prostora. Logično, slijedi pas Fomitschowu lijevo i oštra povratna, ali i neprecizna lopta.


Zaključak je da smo od Dinama vidjeli odličnu akciju nakon koje je postignut vodeći zgoditak na utakmici te jako dobro uigranu kombinaciju iz kornera. Ostale prilike Plavih su bile posljedica individualne kvalitete kao što je snalažljivosti Gavranovića ili sjajni duela Andrića.

Hajduk je pak imao više izrađenih prilika gdje je na postavljenu obranu Plavih dobrim kretnjama i odigravanjima stvarao višak.

Ivan Rilov


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter