Taktička analiza: Fantastično progresivan napad Rome (FOTO/VIDEO)

Twitter/AS Roma
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Popularna Vučica bila je nadomak finala Lige prvaka, ali je za malo ostala kratka. Nikako nije slučajno da je Roma dogurala do polufinala, jer Roma igra odličan nogomet. Di Francesco je ponovno pokazao da je trener s jasnom idejom i znanjem za provedbu iste. Njegova momčad je, u zadnjoj utakmici protiv Liverpoola, nešto više od 50 minuta imala strašno progresivan i progredirajući napad. Nakon toga Di Francesco se malo prevario. S obzirom na laganu gradnju napada i lagani dolazak pred protivnička vrata napravio je izmjenu te ubacio još jednog napadača (krilnog), a izvadio veznjaka. Roma tada gubi kontrolu i dobar dio vremena do kraja utakmice ne prolazi više onako točno i glatko u završnu trećinu. Zapravo, Roma od tog trenutka ima problema s uspostavljanjem igre u 4-2-4 sustavu. Po tko zna koji put se pokazalo da broj napadača nije u relaciji s opasnošću po protivnički gol.

Međutim, tih prvih 50-ak minuta je bilo toliko dobro da je vrijedno pažnje i analize. Vrlo lagano i prilično brzo su Romini igrači dolazili do zadnje trećine terena i najčešće centaršuteva Kolarova. Većinom su napad gradili preko lijeve strane, što i nije čudno s obzirom da je Kolarov izvrstan dodavač.

Plan je bio sjajan, ali zapravo se ne razlikuje previše od načelnih postavki Romine igre, odnosno igre koju gaje u većini utakmica. Tek je možda razlika u višoj postavci bekova.

Vezni red nije postavljen u raspored pozicijskog napada, već su igrači središnjice pozicionirani nešto uže. Ali zato dubljim povlačenjem krila rade velike probleme protivniku u half space-u i često stvaraju brojčanu superiornost (pogotovo ukoliko bek ide onoliko visoko koliko je išao Kolarov). Konstantnim pozicioniranjem u poluprostorima stvaraju velike dileme kod protivnika. Za iskorištavanje takvih postavki potrebno je ekstremno dobro donošenje odluka kod dodavanja, što Roma ima.

Pravilnim opterećenjem protivničkih igrača Roma je stalno kreirala veliki prostor za Kolarova.

Isto tako, dodavanje u sredinu je bilo ključno za razbijanje Liverpoolovog presinga, jer bi se automatski otvaralo dodavanje na slobodni bok. Liverpool je stajao kompaktno i s usko pozicioniranim veznjacima, ali rijetko su uspjeli sklopiti svoju presing zamku. Salah bi stajao predaleko od Kolarova. Iako ga je držao u sjeni, odnosno odsjecao liniju dodavanja prema Srbinu, jedno Romino dodavanje u sredinu otvaralo bi kompletan bok. Kolarov je taktički upućen da odlazi što više naprijed, jer ne postoji gotovo nikakva šansa da ga Salah isprati toliko duboko u svoju polovicu… zato što bi tada Klopp sam sebi izbio najjače oružje u kontri. I zapravo time je Roma stalno imala slobodan bok.

De Rossi je vrlo često bivao nečuvan, ali ne zato jer su ga Kloppovi igrači puštali, nego zbog postavke igre Di Francescijeve momčadi.

Wijnaldum se morao povlačiti skroz natrag jer su Džeko i El Sharaawy okupirali beka i stopera na malom prostoru. Kolarov je jako visoko, te se time Liverpoolova osmica bliža lopti mora spuštati nisko kako bi omogućila svom beku efektivnije čuvanje Kolarova.

Liverpoolov stoper, pozicioniran suprotno od položaja lopte, nije mogao prilaziti bliže kako bi rasteretio Wijnalduma, jer se Pellegrini sjajno pozicionirao u half space i time stvarao veliku dilemu Liverpoolovom stoperu i Milneru, koji se također spušta dosta nisko te u sjeni čuva mladog Pellegrinija. Uz to, Romino krilo okupira Liverpoolovog beka.

Time Henderson praktički ostaje sam protiv Nainggolana i De Rossija. De Rossi je Romina ciljana točka zbog mirnoće na lopti i preciznog dodavanja.


Roma ima raznovrsne mehanizme napadanja pa je tako pokušavala Di Francescijevom poznatom rotacijom osmice i krila, ili npr. igrom na trećeg.

Skoro svaki put se oslobađao prostor za igrača u bočnoj zoni i Roma je zbog toga imala velik broj ubačaja, što je i sasvim razumljiva opcija s obzirom da na skoku imate Džeku.

Di Francesco nije samo rezultatima skrenuo pažnju na sebe, već prvenstveno načinom na koji njegova momčad igra. Smatram da Roma prezentira vrlo uređen i organiziran nogomet, koji nam možda pokazuje kako bi izgledala igra racionalnog Zemana, o čemu sam, također, već pisao.

A.K.

>> Eusebio Di Francesco – odgovor na pitanje kako bi izgledala igra racionalnog Zemana (FOTO/VIDEO) 

>> Eusebio Di Francesco – Monchijeva isključiva želja 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter