Preko tisuću njemačkih navijačkih grupa protiv rušenja 50+1 pravila

Facebook/50+1 bleibt
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Krajem ovog mjeseca, točnije 22. ožujka, trebala bi se održati diskusija pod okriljem redovne skupštine Njemačke nogometne lige (DFL). Na skupštini bi se trebalo raspravljati oko budućnosti pravila 50+1, a prisustvovati će vjerojatno svih 36 klubova 1. i 2. njemačke Bundeslige.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Uoči tog sastanka zajednički proglas je napisalo i uputilo preko tisuću navijačkih organizacija, točnije njih 1586.

Riječ je dakle o organiziranim navijačkim skupinama, fan klubovima i ostalim pravnim oblicima navijačkih organizacija.

„Nogomet zbližava stotine i tisuće ljudi svakog vikenda. Ne pripada pojedincima, tvrtkama i investitorima. Pripada svima nama, a ne samo kao igračka odabranima.

Daljnja rasprava i slabljenje utjecaja pravila 50+1 će promijeniti nogomet iz temelja. Financijska moć pojedinaca će postati važnija od rada ostalih.

Na kraju se sve svodi na novac koji bi završio kod profitera. Za nas navijače to znači da nogomet nije postao bolji, a niti je društvena odgovornost veća. Naprotiv.

Puno se raspravljalo o međunarodnoj kompetitivnosti Bundeslige. Želimo li se doista ravnati prema velikim iznosima u Parizu ili nogometnom tržištu u Engleskoj?

Rasprava oko budućnosti nogometnih klubova koji se svaki dan udaljavaju od stvarnosti znači i upitno funkcioniranje pravila 50+1.

Ali mi nećemo dozvoliti rušenje pravila 50+1.

50+1 ostaje!“

U intervjuu za Spiegel online, jedan od organizatora skupljanja potpisa pred veliku debatu koja će se održati krajem mjeseca Manuel Gaber, je na pitanje zašto bi bilo toliko loše da se ukine 50+1 pravilo: “Kompetitivni pritisak tada raste za sve klubove (op.a i one koji ne dozvole ulazak investitora) i financijska snaga investitora postaje važnija od kvalitetnog rada. Gaber je također konstatirao da bi eventualna fleksibilnost pravila, odnosno pravo pojedinačnog izbora (koji bi se dozvolilo klubovima da sami odlučuju hoće li ili ne poštovati pravilo 50+1) takva bila samo u teoriji jer će (neovisno o stavu onih klubova koji ne podržavaju većinski ulazak investitora) lov na bogataše svejedno početi, a sve kako ne bi zauvijek ostali iza konkurencije.

Domagoj Mikulić

Vezano za temu:

>> “Regel 50+1” ili prevedeno “1 član=1 glas”

>> Navijači Hannovera izborili ostanak ’50+1 pravila’

>> Njemački navijači prijete zbog pokušaja rušenja Regel 50+1

>> 68 posto švedskih navijača za ostanak pravila 50+1


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter