Search
Close this search box.

Torcida: “Maknite svoje prljave ruke dalje od našeg kluba, naše tribine, naših boja i naše Mokošice!”

Foto: Mario Braić

Nakon što je disciplinski sudac SuperSport HNL-a Alan Klakočer počeo novčano kažnjavati Hajduk zbog transparenta Torcide Mokošica na kojem se nalazi natpis “White Boys” reagirali su iz navijačke skupine splitskog kluba.

Transparent je na tribini prisutan više od desetljeća i do sada ga se nikad nije povezivalo s rasizmom. Prema njemu primjedbe nisu imali ni delegati na europskim utakmicama Bijelih, a tijekom kojih je također bio izvješen.

Zbog svega navedenog iz Hajduka su uputili žalbu na odluku disciplinskog suca Klakočera, a reagirala je i Torcida koja je za potrebe ovog slučaja angažirala odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića.

– “Bit će upućen dopis u kojemu ću pokušati dokazati arbitrarnost i pristranost u tumačenju spornog transparenta koji je doslovno prisutan desetljećima na poljudskom Sjeveru i koji nikad nije izazivao nikakve kontroverze jer je vezan isključivo uz boju dresa koji nosi Hajduk. Dakle, gospodin Klakočer primjenjuje vrlo netransparentne i neujednačene kriterije i na to mu treba jasno ukazati. Nedavno je doslovno istolerirao slavljenje lika i djela Adolfa Hitlera na tribinama hrvatskih stadiona, a ovdje pokušava jedan potpuno benigni transparent tumačit na način da iz tjedna u tjedan uzima Hajduku ozbiljne novce.”, rekao je Pavasović Visković za vijesti HDTV-a.

Priopćenje Torcide povodom odluka disciplinskog suca Alana Klakočera:

MOKOŠICA

Ovim putem obraćamo se cjelokupnoj javnosti povodom još jedne apsurdne predstave u režiji Hrvatskog nogometnog saveza i njihovih satelitskih tijela, čije se odluke i mišljenja iz tjedna u tjedan sukobljavaju, kako sa zdravim razumom, tako i s poštenjem i nepristranošću.

Selektivno kažnjavanje, represija i pretjerivanje iz tjedna u tjedan, svakodnevica su za Hajduk i njegove navijače. Licemjerje i nekompetentnost osoba koje o kaznama odlučuju, kulminiralo je novčanom kaznom Hajduku zbog transparenta Mokošica i natpisa White Boys na njemu.

Bez namjere da provjeravamo poznavanje stranih jezika kod mjerodavnih osoba ili da provjeravamo logiku po kojoj je kažnjivo da se navijači splitskih Bijelih poistovjećuju s bijelom bojom ili gubimo vrijeme na preispitivanje koliko mjerodavne osobe koje imaju ovlasti krojiti sudbinu navijačima i klubovima uopće poznaju kontekste, a koliko ga tumače kako njima i njihovim gazdama odgovara, želimo poručiti kako navedeni transparent i natpis zbog kojeg se pišu rigorozne kazne nema niti je ikada imao veze s rasizmom i govorom mržnje.

Spomenuti transparent izraz je privrženosti, pripadnosti, lokalpatriotizma te odanosti svome klubu i njegovim bojama. Te vrijednosti možda su nepoznanica za disciplinskog suca Alana Klakočera, osvjedočenog navijača našeg najvećeg rivala, ali su te vrijednosti nama svete. Dio su našega identiteta i kao takve ćemo ih braniti i čuvati od nasrtaja mašinerije koja ne preza pred bezočnim i bestidnim pokušajima da oslabi Hajduk te ne bira metode za besramno provođenje svoje agende.

I zato vam ukratko poručujemo, na hrvatskom jeziku, maknite svoje prljave ruke dalje od našeg kluba, naše tribine, naših boja i naše Mokošice!

Torcida Split


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter