Uklonjeni HDZ trojac HNS ‘izvršnika’ ponovno jaše; Ured za šport demantirao Slavka Prišćana

Screenshot: YouTube ZVONO eu

Iako će se faktički protustatutarna, posljedično i nezakonita izborna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza održati za trinaest dana, te usprkos tome što su svi županijski savezi odradili svoj dio posla – zahvaljujući modusu operandi strukture koja drma hrvatskim nogometom još je uvijek ostao popriličan broj otvorenih pitanja oko osoba koje će sudjelovati na izborima 22. prosinca.

Jedno od očitijih svakako je hoće li petorica članova Izvršnog odbora HNS-a koje je sportska inspekcija zbog kršenja odredbi Zakona o sportu i Zakona o sprječavanju sukoba interesa uklonila iz istog, ponovno biti kandidati za te pozicije.

Podsjetimo, javnost je preko neformalnog glasnika Saveza (Sportske novosti) u srpnju ove godine obaviještena da HDZ-ova petorka lokalnih moćnika (Kustić, Bukvić, Galić, Horvatić, Prišćan) više nisu članovi Izvršnog odbora HNS-a. Vrijedi također notirati da je HNS (ustaljenom praksom) i ove odluke sportske inspekcije ‘odveo’ na sud priloživši tužbu Upravnom sudu u Zagrebu.

>> HNS krši vlastiti Statut; je li Zdravko Mamić član Savjeta IO-a?

Iako je najveći i najutjecajniji sportski dnevnik taj događaj pokušao predstaviti kao samoinicijativno povlačenje od strane političara, istina je takva da je isto posljedica djelovanja državnih sportskih inspektora koji su “uvažavajući aktualnu situaciju u nogometu” iskoristili “zakonsku mogućnost iz stavka 2. članka 3. Zakona o sportskoj inspekciji“obavili inspekcijske nadzore u županijskim nogometnim savezima u kojima još uvijek nisu imenovani sportski inspektori, te u Hrvatskom nogometnom savezu”.

Dio je to odgovora kojeg nam je na upit o djelatnosti sportske inspekcije dostavio Središnji državni ured za šport. Također smo informirani da je Marijan Kustić “svoj mandat člana Izvršnog odbora u Hrvatskom nogometnom savezu i člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza Ličko-senjske županije te predsjednika Nogometnog saveza Ličko-senjske županije stavio u mirovanje prije donošenja rješenja državnih sportskih inspektora s izrečenom zabranom”. Zahvaljujući naširoko poznatoj transparentnosti županijskih saveza do službene informacije o tome je li Marijan Kustić ponovno predložen za kandidata za člana IO HNS-a nismo uspjeli doći. Na otužnoj službenoj web stranici NS Ličko-senjske županije nekada ste mogli čitati ažurne obavijesti, a danas eto (kakve li slučajnosti) pisanog traga o predloženom kandidatu za IO HNS-a i zastupnicima u Skupštini nema nigdje, pa čak ni u medijima. Javnost će tako s ovom informacijom očito biti upoznata neposredno pred početak same izborne sjednice Skupštine, osim ako nas naravno neslužbeno glasilo Saveza nekim čudom ne počasti ekskluzivom.

Za dugovječnog župana Vukovarsko-srijemske županije Božu Galića službeno je potvrđeno da neće biti kandidat NS Vukovarsko-srijemske županije za člana IO HNS-a. To naravno ne znači da ovaj savez, ukoliko nekim čudom ‘oporbenjaci’ ne sruše održanu skupštinu, neće imati posla s državnim sportskim inspektorima. Naime, predsjednik NSVSŽ-a je Josip Kuterovac – član predsjedništva županijskog HDZ-a, te između ostalog i predsjednik Upravnog vijeća Uprave za ceste VS županije. Je li područna sportska inspektorica istražila krši li novi kandidat NSVSŽ-a odredbe Zakona o sportu i Zakona o sprječavanju sukoba interesa znati ćemo nakon što od iste dobijemo odgovor.

Odgovore na isto pitanje zatražili smo i od područnih inspektora županijskih ureda državne uprave Virovitičko-podravske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Razlog je taj što je u tim nogometnim županijskim savezima HDZ-ov trojac Đuro BukvićNenad HorvatićSlavko Prišćan ponovno izabran za kandidate za članove IO HNS-a.

Pitate se kako je moguće da su ovi dužnosnici nastavili rad u županijskim savezima, usprkos zabrani koja im je uručena po pitanju obavljanja dužnosti u Hrvatskom nogometnom savezu? Jednostavno, na hrvatski način. Za utvrđivanje eventualnih zakonskih nepravilnosti u HNS-u odgovorni su sportski inspektori Središnjeg državnog ureda za šport, odnosno državni inspektori, koji su za svoj rad odgovorni glavnom sportskom inspektoru, odnosno državnoj tajnici za šport Janici Kostelić. Za utvrđivanje istih tih eventualnih nezakonitosti na županijskoj razini odgovorni su sportski inspektori u sastavu ureda državne uprave u tim županijama, iznimno – u županijama u kojima nisu imenovani sportski inspektori postupali su državni inspektori Ureda za šport. Riječ je o Ličko-senjskoj, Sisačko-moslovačkoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji. Prema tvrdnji Središnjeg ureda za šport, u nogometnim savezima navedenih županija obavljen je nadzor “te u istima više ni jedan dužnosnik nije u skupštini i izvršnom tijelu saveza niti ima ovlast u njegovu zastupanju”.

Dakle zapelo je na lokalnoj razini. Gdje, kako i zašto, odnosno na temelju čega ovi dužnosnici eventualno ne krše odredbe Zakona o sportu, odnosno Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Članak 14.) na lokalnoj razini – znati ćemo kada (i ako) dobijemo odgovore nadležnih sportskih inspektorica. Zgodno je primijetiti da političari koji su zahvaćeni ovim, u suštini, preventivnim zakonom – konstantno apostrofiraju da je za “njihov progon” isključivi krivac Zakon o sportu, odnosno oni koji su odredbe već postojećeg Zakona o sprječavanju sukoba interesa izmjenama ZOS-a samo integrirali i u zakonske okvire koji se tiču sporta.

I dok traju zavrzlame oko toga mogu li HDZ-ovi dužnosnici koji su ponovno izabrani za kandidate za IO HNS-a uopće biti članovi svojih ZNS-ova, predsjednik nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije – Slavko Prišćan, za tjednik Bjelovarski list nedavno je na ovu temu izjavio: “Ta prepreka više ne postoji. Prema odluci Upravnog suda ja i još četvorica kolega iz Savjeta HNS-a ipak možemo biti članovi IO HNS-a”.

Screenshot bjelovar.live

Naoko nadsposobnog i svestranog Prišćana (kakvi su većinom gotovo i svi naši političari), koji stigne i posprdno banalizirati odredbe zakona kojem je jedini cilj spriječiti eventualni sukob interesa, posljedično i pokušati osigurati da sva moć na lokalnoj i nacionalnoj razini nije u rukama jedne osobe – demantirao je ured državne tajnice Kostelić. Na naš upit je li navedena tvrdnja točna, i ako jest je li Ured za šport podnio žalbu, iz Ureda su odgovorili da o odluci Upravnog suda nemaju nikakvih saznanja: „Središnji državni ured za šport nije zaprimio odluku Upravnog suda u Zagrebu u predmetnom upravnom sporu“.

Zaključak je jednostavan, ili Slavko Prišćan ima saznanja o odluci Upravnog suda iako ista još nije dostavljena Uredu za šport (ako je uopće i donesena), – ili jednostavno laže. Koja se god verzija od ove dvije ispostavila točnom, ništa neće promijeniti činjenicu da i jedna i druga slikovito dočaravaju stanje u hrvatskom društvu i nogometu.

Tino Roso