Upside Down #31: Zabava ponovno kreće

Upside down
N+

Australski nogometni savez (FFA) donio je odluku da će se A-liga nastaviti, unatoč problemima koje je uzrokovao koronavirus.

Situacija oko pandemije u Australiji nije najbolja, a to pokazuje i činjenica da su ljudi iz Saveza dugo vremena vijećali i pokušavali doći do rješenja za nastavak natjecanja. Jedan od najvećih problema u tom kontekstu predstavljala je činjenica da se A-ligi natječe i momčad koja nije iz Australije. Pronašlo se rješenje za Wellington Phoenix i odlučeno je da se natjecanje može održati.

I baš onoga trenutka kad se činilo da će se situacija smiriti, novo žarište koronavirusa postala je država Victoria, zajedno s gradom Melbourneom iz kojeg dolaze čak tri australska prvoligaša. Na kraju, odlučeno je da će Melbourne City, Melbourne Victory i Western United morati u 14-dnevnu izolaciju prije mogućnosti nastavka natjecanja.

S obzirom na to koliko je Australija velika, pa i mogućnosti zaraze momčadi na putovanjima, FFA je odredio da će se za posljednjih 27 susreta regularnog dijela sezone odabrati šest stadiona da bi se smanjila mogućnost novog prekida. Pet stadiona nalazi se u Novom Južnom Walesu (ANZ, Bankwest, Central Coast, McDonald Dones i Netstrata), dok je jedan u Queenslandu (CBUS). Također, posjeta će biti ograničena, a ovisit će i o razvoju epidemiološke situacije u pojedinim državama.

a-league.com.au

Od 17. srpnja pa do 19. kolovoza, gotovo pa svakodnevno bit će odigrana barem jedna utakmica na tim stadionima, a poseban program pripremljen je za 25. srpnja te 12. kolovoza kad su na rasporedu po dva susreta na istom borilištu. Po završetku regularnog dijela sezone bit će tek tri dana pauze, a onda se kreće s razigravanjem za novog prvaka koji bi trebao biti okrunjen 30. kolovoza.

Gotovo sigurni pobjednik regularnog dijela je Sydney FC koji bježi drugoplasiranom Melbourne Cityju čak 8 bodova, uz tri utakmice manje. U borbu za drugo mjesto i izravni plasman u polufinale bori se Wellington Phoenix koji ima bod više i dvije utakmice manje u odnosu na četvrtoplasirani Brisbane Roar.

Momčadi od petog do devetog mjesta dijeli tek 7 bodova, a svaka od tih momčadi ima za odigrati još barem sedam susreta. U najboljoj poziciji je Perth Glory (31 bod), a slijede Western i Adelaide United (27), Western Sydney Wanderers (26) te Newcastle Jets (24). Bila je ovo i sezona za zaborav Melborune Victoryja koji je predzadnji s 20 osvojenih bodova, dok drugu godinu zaredom začelje uvjerljivo drže Central Coast Marinersi s 13 osvojenih bodova iz 22 susreta.

Nastavak sezone otvaraju Sydney FC i Wellington Phoenix susretom koji će u petak ujutro po hrvatskom vremenu početi u 11.30 sati. Na širem popisu domaće momčadi našla su se dvojica Hrvata, Chris Zuvela i Adam Pavlesic, dok je kod gostiju to već standardni prvi vratar Stefan Marinovic.