Search
Close this search box.

Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora

Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku pod predsjedanjem suca Darka Krušlina osudilo je Zdravka Mamića na jedinstvenu kaznu od šest godina i šest mjeseci zatvora u Aferi Godot. Njegov brat Zoran Mamić osuđen je  četiri godine i 11 mjeseci zatvora, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor kluba iz Maksimira Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar je dobio četiri godine i dva mjeseca zatvora. Oduzeta im je i imovinska korist ostvarena kaznenim djelima.

>> Afera Godot

>> Otvoreno pismo Zdravku Mamiću: Šesnaest godina si nam uzeo…

Milan Pernar i Zoran Mamić su oslobođeni optužbe po prvoj točki optužnice koja se odnosi na plaćanje poreza, dok su Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Damir Vrbanović i Milan Pernar krivi po drugoj, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović su krivi po trećoj točki optužnice.

Presudom je utvrđeno da je Dejanu Lovrenu i Luki Modriću neosnovano isplaćen dio novca od transferne naknade za prelazak u Lyon odnosno Tottenham koji su oni potom u cijelosti ili djelomično proslijedili obitelji Mamić.

Nitko od osuđenika se nije pojavio na izricanju presude, a Zdravko Mamić je već jučer napustio Hrvatsku te je utočište potražio u Bosni i Hercegovinu čiji je također državljanin. Obzirom da je osuđen na više od pet godina zatvora pravomoćnost presude bi trebao čekati u zatvoru.

Prema optužnici navedeni su terećeni da su iz GNK Dinamo Zagreb izvukli najmanje 116 milijuna kuna dok su državni proračun Republike Hrvatske oštetili za 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Milan Pernar, porezni inspektor iz Sesveta, bio je optužen da je Zoranu Mamiću tijekom poreznog nadzora utvrdio nesrazmjer imovine i primio mito da bi lažirao izvještaj kojim pokazuje da je sve u redu. Time su oštetili državni proračun za 12.2 milijuna kuna.

Zbog obećane novčane naknade isti je poreznik Zoranu Mamiću umanjio obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost s milijun kuna na malo manje od 90.000 kn čime je  Mamić ostvario imovinsku korist. S obzirom na to da je voditeljica Porezne uprave Ispostava Sesvete utvrdila da je rješenje protivno odluci nadležnih institucija ukinula je rješenje optuženog poreznika, pa nije nastala šteta.

Zoran Mamić je bio optužen da je uzeo pozajmicu od Dinama u iznosu od 24 milijuna kuna, a da su Zdravko Mamić i Damir Vrbanović podigli kredit na ime kluba u iznosu od 4.4 milijuna eura i isplatili ga fiktivno na ime transfera Dejana Lovrena kojemu po potpisanom aneksu pripada 50% transfera, unatoč tome što je navedeni igrač potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema GNK Dinamu. Tada Dinamo isplaćuje 25 milijuna kuna na Lovrenov račun, plaća porez od 5,5 milijuna kuna, a nogometaš, sukladno uputi Zdravka Mamića, prosljeđuje novac na račun brata Zorana koji to odmah vraća Dinamu. Zbog izbjegavanja plaćanja poreza na ovaj pravni posao država je oštećena za 12.2 milijuna kuna, Mamići su ostvarili protupravnu imovinsku korist od 25.9 milijuna kuna, a GNK Dinamo je oštećen za 36 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je bio optužen da je nalagao isplate s računa GNK Dinama na račun Luke Modrića u iznosu od 81 milijun kuna, time je platio 14 milijuna kuna poreza, a nogometaš je potom prema Zdravkovoj uputi podigao 52 milijuna kuna i predavao ga Zdravku i njegovoj obitelji. Sve se to papirnato pokrivalo aneksima kojim igraču navodno pripada 50% transfera iako je potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potpisao da nema potraživanja prema GNK Dinamu.

 

 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter