Search
Close this search box.

Zvijezde u usponu: Nova generacija hrvatskih nogometnih talenata

Foto: unsplash.com

Fenomen nogometne reprezentacije Hrvatske je jedinstven primjer u svijetu, kako jedna relativno mala zemlja pravi velike rezultate. Nakon osamostaljenja Hrvatske države, većina igrača tog vremena je bila iz bivše YU lige s mnogo iskustva i dobrih utakmica u nogama. Velikani tog doba su bili Boban, Prosinečki, Jarni, Bokšić, Štimac. Svi oni su se okitili najprije titulom omladinskog prvaka svijeta s bivšom državom, a svoj kvalitet u seniorskoj konkurenciji su dokazali sa Hrvatskom, osvojivši svjetsku broncu.

Vjerovalo se da će s odlaskom ovih igrača nastupiti jedan rezultatski vakum zbog smjene generacija, međutim Hrvatska je aktualni brončani svijeta s potpuno drugim igračima. Kroz dobar sistematski rad i uz plansku strategiju razvoja, igrači poput Modrića, Perišića, Rebića, Kramarića, Vide, Brozovića stasali su u nove svjetske zvijezde, koje još uvijek prkose godinama i Hrvatsku održavaju u vrhu svjetskog nogometa. Dok kladionice nogomet pružaju navijačima da i dalje uživaju u neizvjesnosti nogometa, fenomeni poput smjene generacija su neminovni, pa postavlja se pitanje koji će igrači u budućnosti pokušati ostvariti rezultate svojih prethodnika.

Značaj novih generacija

Perspektivni igrači igraju značajnu ulogu u održavanju uspješne tradicije, niza dobrih rezultata i ugleda koji Hrvatska uživa u svijetu nogometa. Njihova sposobnost postizanja ovih ciljeva zavisi samo od njih samih, budući da posjeduju izniman nogometni talent, neupitnu patriotsku predanost i kvalitet koji već pokazuju u najjačim nogometnim ligama. Okosnicu nove generacije hrvatske reprezentacije čini će sasvim sigurno i igrači iz dijaspore koji su prihvatili Hrvatsku, kao svoju reprezentaciju i odlučili da igraju za hrvatski grb. Tu prvenstveno mislimo na Joška Gvardiola i Josipa Stanišića koji će u budućnosti predstavljati značajnu snagu u očuvanju visokog rejtinga kojeg Hrvatska ima.

Prikaz Perspektivnih Nogometaša

Gvardiol je igrač visokih obrambenih vrijednosti, građen po idealnim proporcijama s izraženom agresivnošću i dobrom taktičkom obučenosti. Iskustvo igranja za Manchester Cityju svakako će mu dati potrebno iskustvo koje će ga učiniti kompletnim igračem.

Josip Stanišić je prelaskom u Leverkusen napravio odličnu odluku, s obzirom da je dobio potrebnu priliku da igra, što nije bio slučaj dok je bio član Bayerna. Ono što je pozitivno za njega kao mladog igrača, je to što za trenera ima Xabi Alonsa koji u Bayeru prezentira najmodernija taktička dostignuća koja Stanišić bez problema usvaja.

Za oba ova igrača je dobro da se snalaze u igri s različitim sistemima, jer posebice kada se igra s tri ili četiri igrača pozadi, njihov učinak je izvanredan. Svakako da će od ovoga veliku korist imati hrvatska reprezentacija jer će u svojim redovima imati dva izuzetno kvalitetna polivalentna igrača.

Martin Baturina je igrač koji bi u budućnosti, sudeći po igrama koje pruža za Dinamo, mogao biti rješenje u sredini terena. Uz odličan radijus kretanja, dobru promjenu ritma i tehniku koju posjeduje, on već sada izrasta u odličnog nogometaša. Nešto stariji, ali još uvijek mlad Lovro Majer je svakako igrač kojeg ćemo još dugo gledati u reprezentaciji Hrvatske. Marco Pašalić je već pokazao da je igrač koji može dati veliki doprinos u održavanju velikih ambicija koje očekuju u hrvatskoj reprezentaciji.

Nabrojani igrači kao i još neki su veoma važni u nastavku kulta koji je stvoren o reprezentaciji Hrvatske i očuvanju kontinuiteta dobrih rezultata. Sigurno da u budućnosti postoji objektivna strepnja da će u nedostatku kvalitetnog priliva igrača za potrebe reprezentacije doći i do pada rezultata. HNL koja je do sada bila put razvoja kvalitetnih igrača polako gubi taj primat.

Izazovi i prilike

Sve je manje mladih hrvatskih igrača, a njihovo mjesto u hrvatskim klubovima zauzimaju stariji igrači ili stranci. Nove generacije mladih igrača će se suočiti sa problemom trke za rezultat kojeg svi žele, jer će se tražiti već gotovi, afirmirani igrači koji će klubovima garantirati relativan rezultat, dok će mladi igrači biti potisnuti u drugi plan. Najbolji primjer toga je splitski Hajduk čiji je mladi tim igrao finale Lige prvaka, dok je trenutno malo igrača iz tog tima trenutno u prvoj momčadi, iz razloga što su prednost dobili stariji igrači. Slična situacija je u vodećim hrvatskim klubovima kao sto su Dinamo, Osijek i Rijeka.

Primjer zagrebačkog Dinama je prilika i drugim klubovima da slijede sličan primjer, u kome igrače koji su prošli njihovu školu nogometa, šalju u klubove diljem Hrvatske i regije, gdje će imati priliku da se dalje razvijaju i afirmiraju. Jedan takav primjer je i Luka Modrić, koji je kao mlad perspektivan igrač, jedan dio upravo tog sazrijevanja dostigao u HŠK Zrinjski iz Mostara.

Smjena generacije je neminovna, i zbog toga je vrlo važno da mladi igrači budu spremni i odgovore na izazove koji se stave ispred njih. To je prije svega voljni momenat, dobar trening i usvajanje novih taktičkih izazova koji se danas traže u modernom nogometu, a samim tim i u reprezentaciji Hrvatske. Izazovi koji stoje pred njima zasigurno nose puno iskušenja i zahtjeva, ali uspješno svladavanje istih stvoriti će im nove prilike za dokazivanje na najvećim svjetskim nogometnim scenama.

Naposljetku možemo zaključiti kako se Hrvatska može pohvaliti generacijama uspješnih nogometaša koji su ostvarili niz značajnih uspjeha na svjetskoj sceni, ali i perspektivnim igračima od kojih će se očekivati da ih ponove. Nažalost, trenutno se suočavamo s nedostatkom mladih talenata u domaćim klubovima, ali timovi poput Dinama pružaju nadu omogućujući mladim igračima priliku za afirmaciju. Hrvatska je već par puta uspješno prebrodila smjenu generacija, pa nema sumnje kako će mladi talenti poput Gvardiola i Stanišića nastaviti pozitivan trend.

Zadnje objavljeno

Twitter