Search
Close this search box.

Zvonimir Boban napustio UEFA-u

Foto: Wikimedia

Zvonimir Boban više nije direktor nogometa UEFA-e. Zbog neslaganja s predsjednikom Aleksandrom Čeferinom, koji usprkos postojećim ograničenjima želi još jedan mandat, odlučio je nakon skoro tri godine napustiti organizaciju.

U otvorenom pismu javnosti Boban je poručio:

“Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tijekom posljednjeg sastanka Uefinog Izvršnog Odbora u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmijeni statuta UEFA-e kako bi se Aleksandru Čeferinu, na sljedećem Kongresu 08.02 u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata koji mu je trebao biti posljednji.

Nakon što sam izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, Predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni niti moralno-etički problem — i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom.

Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebala zaštititi UEFA-u i europski nogomet od ‘lošeg upravljanja’ koje je bilo modus operandi starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sustava. Glavne dvije točke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog Odbora ne mogu kandidirati više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora.

Bila je to epohalna stvar za nogomet, ali i za njega samog. S tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje i respekt cijelog nogometnog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji nogomet. Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno nogometno vrijeme.

Dobro razumijem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali ako bih bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i općih vrijednosti u koje duboko vjerujem. Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja — možda naivnog, ali sigurno ispravnog.

U ove tri godine odnos i suradnja s Aleksandrom i svim mojim kolegama u UEFA-i bili su izvrsni — hvala im na tome, želim im sve najbolje.

Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA-u…”


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter