Search
Close this search box.

Sva jaja će možda u istu košaru?

Poljud
Foto: hajduk.hr

Javni natječaj za dostavu ponuda za sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji u svrhu komercijalizacije poslovnih djelatnosti HNK Hajduk š.d.d. – tekst natječaja objavljen je u Slobodnoj Dalmaciji 14. lipnja 2012.

Kako je Nadzorni odbor na svojoj zadnjoj sjednici i najavio objavljen je natječaj za komercijalizaciju poslovnih djelatnosti. Ovim se planira dati u najam cijeli, prema njihovim riječima do sada nedovoljno iskorišten, sektor Hajduka koji nisu prodaja igrača. Hoće li samo jedna marketing agencija dobiti u ruke organizaciju i zaradu od svih nogometnih prihoda Hajduka?

Traženo je podijeljeno u nekoliko kategorija:
– prodaja ulaznica
– marketing
– merchandising
– TV i medijska prava
– PR komunikacija
– event menadžment

Na natječaj se mogu javiti samo agencije koje mogu ponuditi sve gore navedene usluge i inicijalnu ponudu trebaju dostaviti do 4. srpnja 2012. godine. Prema članku 5. samog natječaja na njega se ne mogu zajedno javiti više agencija, niti se pojedina agencija može javiti samo na pojedinu kategoriju iz natječaja. Ostaje nejasno zašto spriječiti, recimo, vrhunsku PR agenciju koja ne zna ništa o prodaji ulaznica da se javi na dio kojeg poznaje ili vrhunskoj agenciji specijaliziranoj za izradu suvenira da se javi na dio kojeg izrađuju i distribuiraju?Od agencije koja može ponuditi sve usluge očekuje se da u sljedećih dvadeset (20) dana pošalje:

a) financijski plan prihoda i rashoda u postupku instalacije sustava ticketinga – radi se o instalaciji opreme na ulazima (tripodi na ulazu u stadion koji bi puštali gledatelja po gledatelja i skenirali karte/pretplate), te sustav prodaje karata. Agencija bi trebala kupiti i instalirati tu opremu, a onda se, valjda, isplatiti od postotka prodanih karata.

b) izrada financijskog plana prihoda i rashoda merchandisinga – šteta što nije upotrebljena hrvatska riječ koja bi nam preciznije pojasnila smisao ove kategorije, ali ako je vjerovati Wikipediji pretpostavljamo da bi ovdje zainteresirana agencija trebala ponuditi projekt izrade suvenira i prodaju/distribuciju istih. Radi se o planu prihoda/prodaje kompletne suvenirske robe (koja trenutno i nije reprezentativna, pa je za očekivati da bi agencija trebala i predložiti paletu proizvoda). Budi zanimanje računica je li isplativije dati sve jednoj agenciji ili sa svakim tko radi suvenire dogovarati posebne uvjete – recimo trenutno službene upaljače Hajduka radi Orbico, a majice “Moj Hajduk” Cro Fan Shop. Ovim natječajem, izgleda da će sve koordinirati agencija koja dobije posao.
Nejasno je i hoće li UMBRO ili novi sportski brand kojeg Hajduk treba dogovoriti od slijedeće sezone dogovarati uvjete s Hajdukom ili novom agencijom.c) izrada financijskog plana prihoda i rashoda u postupku prodaje TV i ostalih medijskih prava – trenutno su TV prava za HNL prodana, preko Udruge prvoligaša, Digitelu (sljedećih nekoliko sezona). Vjerujemo da bi ova agencija raspolagala sa ostalim utakmicama koje ne pokriva Udruga prvoligaša (mlađe kategorije – ako nisu prodane SPTV-;u, zatim europske utakmice – ako nisu više pod Sportfive agencijom, prijateljske utakmice). Također i produkciju emisije Hajduk TV-a agencija dobiva u zadatak.
Osim onoga što agencija ponuditelj pripremi u planu prihoda/rashoda za gornje tri točke – s tim da je nejasno što će se dogoditi ako agencija ne ostvari plan kojeg predloži – razmotriti će se u konačnoj odluci i poslovni značaj prijavljene agencije. Uzeti će se u obzir sljedeći parametri:

1. prihod kojeg ostvaruje kroz marketinško-medijsko-sportske aktivnosti

2. broj kategorija koje imaju veze sa marketingom, organizacijom sportskih događaja tj. općenito sportskim iskustvom agencije

3. već potpisana prava na sportske organizacije i natjecanja

4. lista partnera s kojima su radili, posebno partneri iz sporta, te posebno zaposlenici s poslovnim iskustvom u sportu

5. licence i ugovori o poslovnoj suradnji s organiziranim sportskim događajima

Nakon što zainteresirane agencije pošalju svoje ponude odabrati će se tri (3) koje će tek onda napraviti prezentaciju i razradu detalja iz šest (6) osnovnih kategorija:
– prodaja ulaznica
– marketing
– merchandising
– TV i medijska prava
– PR komunikacija
– event menadžment

Na natječaj se mogu javiti agencije registrirane u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Također nije definiran ni period na koliko se potpisuje ugovor.

Novog predsjednika Uprave tako će u prvim danima mandata dočekati i ponuda za prodaju svih neigračkih prava. Čeka ga i izazovan plan kojeg će ostvariti izdašnom prodajom igrača, te sređena financijska situacija bez minusa. Tu su i rezultati dubinske revizije koje će mu ponuditi jasne smjernice koje treba realizirati. Zavisno o poslovnom iskustvu kojeg će novi predsjednik uprave donijeti u Klub – možda pojedine točke iz ovog natječaja odluči ostaviti unutar Hajduka i pod svojom ingerencijom ili ljudima kojima će povjeriti određene poslovne dijelove budućeg Hajduka.

Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter