Dinamo i Hajduk u TOP 10 klubova po proizvodnji igrača

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je godišnju ljestvicu klubova kad je u pitanju proizvodnja igrača koji igraju u 31 europskoj ligi najviše razine.

Vrh ljestvice s 85 takvih nogometaša predvodi Partizan, a u TOP 10 su plasirali i Dinamo koji je sa 71 igračem zauzeo treću poziciju te Hajduk kroz čiju je akademiju prošlo 57 nogometaša čime se plasirao na osmo mjesto.

Kad su u pitanju nogometaši koji nastupaju u TOP 5 najboljih europskih liga tada najbolju školu ima Real Madrid (43), a potom slijede Barcelona (32) i Lyon (31).

Prema definiciji UEFA-e igrač se smatra produktom određenog kluba ukoliko je u njemu proveo tri sezone u razdoblju između 15. i 21. godine života.

CIES je u svom istraživanju po prvi put za svakog nogometaša uzeo u obzir i broj odigranih utakmica tijekom prošle godine, sportsku razinu klubova u kojima su ih igrali, kao i njihovu dob. Na taj način su izračunali ponderirani rezultat koji odražava trenažni rad klubova iz kvalitativne i vremenske perspektive.

Benfica, Ajax i Barcelona zabilježili su najbolje ponderirane rezultate za igrače koji igraku u 31 europskoj vrhunskoj diviziji, dok su Real Madrid, Barcelona i PSG na vrhu ponderirane ljestvice s obzirom na nogometaše koji su trenutno aktivni na pet glavnih europskih prvenstava.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter