Hrvatski olimpijski odbor dao pozitivno mišljenje za prijem u hrvatsko državljanstvo Daniela Olma

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na jučer održanoj sjednici Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora je pod predsjedanjem Zlatka Mateše dalo pozitivno mišljenje za prijem u hrvatsko državljanstvo nogometaša Dinama Daniela Carvajala Olma.

>> Zašto Dani Olmo može dobiti putovnicu, a ostali stranci ne tako lako?

Olmo koji je u Maksimir pristigao u ljeto 2014. godine iz Barcelone je zahtjev za dobivanjem hrvatskog državljanstva podnio u prosincu prošle godine.

U slučaju Olma koristi se zakonska mogućnost koja kaže da hrvatsko državljanstvo može dobiti i stranac čije bi primanje predstavljalo interes za Republiku Hrvatsku iako ne zadovoljava pretpostavke koje su inače propisane za strance koji žele postati hrvatski državljani, a navedene pretpostavke su:

  • da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;
  • da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;
  • da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;
  • da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

Olmo trenutno nema prijavljen boravak od najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Hrvatske. Španjolac je u prvoj momčadi Dinama zasad upisao 68 nastupa u kojima je postigao 15 golova i 14 asistencija, a samo dobivanje hrvatskog državljanstva ne znači da će odmah imati pravo nastupati za Vatrene.

Da bi mogao dobiti poziv za Vatrene ne bi smio nastupiti za svoju matičnu zemlju, a prema mišljenju Vlade Ivete, pravnika iz HNS-a, potrebno je i da “igrač nakon navršene 18. godine mora najmanje pet godina neprekidno živjeti na teritoriju države za čiju reprezentaciju želi igrati”.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter