Mađarski novci i u slovenskom nogometu

Nogometni klub Osijek je od 2016. u većinskom vlasništvu Lőrinca Mészárosa i njegovog poslovnog kolege, Osječanina Ivana Meštrovića. Mészáros, peti najbogatiji Mađar, jedanput je izjavio da su za njegov poslovni uspjeh zaslužni Bog, sreća i Viktor Orbán. Ne kažemo da nije bilo sreće, a možda i Boga, ali za dobiti natječaj u Mađarskoj ipak, čini se, najviše vrijedi prijateljstvo s dugogodišnjim premijerom Viktorom Orbánom. A natječaja je građevinac Mészáros u posljednjih 8 godina dobio mnogo.

Novi vlasnici su u projekt NK Osijek ušli s velikim planovima. U njihovoj realizaciji će im direktno pomoći i mađarska vlada.

Otkad je Orbán premier, Mađarska masovno ulaže u nogomet unutar i van njenih granica. Gdje god živi mađarska manjina, vlada iz Budimpešte spremna joj je pomoć, pa se tako s novcem Mađarske prave planovi za nogometne akademije pojedinih klubova iz Vojvodine, Ukrajine, Slovačke, Rumunjske i Slovenije. Orbánu, te vladajućem FIDESZ-u, uloženi se novac vraća u obliku glasova dijaspore na izborima.

Pa tako i Slovenija ima svoj Osijek – zove se Lendava. Lendava je grad i općina na samom istočnom rubu Slovenije. Na kraju kljuna kokoši, ako želite. Općina broji nekih 10-11 tisuća ljudi, a oko 40% njih su mađarske nacionalnosti. Time je Lendava i centar mađarske zajednice u Sloveniji koja broji, po najoptimističnijim procjenama njihovih predstavnika, do nekih 10 tisuća ljudi.

Nogometni klub Nafta 1903 osnovan je 2012. godine, a u imenu nosi godinu, sad već pokojnog, NK Nafta Lendava, koji se nerijetko ističe kao najstariji klub s područja Slovenije. NK Nafta 1903 je u brzom usponu, pa se 6 godina nakon reinkarnacije već bori za ulazak u 1. SNL. U vrijeme pisanja ovog teksta zaostaje samo dva boda za 2. pozicijom koja donosi kvalifikacije za prvu ligu.

Oba kluba iz panonske nizine imaju malo toga zajedničkoga, no ono što ih spaja, jest mađarski financijski kapital. NK Nafta 1903 od lipnja 2017. ima novog predsjednika upravnog odbora, a to je građevinski biznismen Gabor Vég iz Zalaegerszega preko slovensko-mađarske granice. Zvuči poznato?

Gabor Vegh / Foto: www.zaol.hu

Gabor Végh je, baš kao i predsjednik nadzornog odbora NK Osijek Lőrinc Mészáros, blizak s premijerom Orbánom. Vég je također predsjednik kluba u Mađarskoj. Dok Mészáros upravlja s Puskás Akadémia FC iz Felcsúta, Vég je većinski vlasnik Zalaegerszegi TE, bolje poznat kao ZTE. Klub se inače trenutno bori za ostanak u 2. mađarskoj ligi, daleko od dana kada su preko NK Zagreb izborili obračun s Manchester Unitedom, te čak dobili prvu utakmicu s 1:0 da bi u gostima primili 5 golova i ostali bez plasmana u grupnu fazu Lige prvaka.

Ipak, Gabor Végh, osim kao sponzor, ne ulaže u klub direktno, pošto nije njegov vlasnik. To mu slovenski zakoni ne omogućavaju. Privatizacije klubova nema, barem ne na službeni način. Postoji načini zaobilaženja toga pravila (gledaj: Milan Mandarić u Olimpiji), no to je više iznimka nego pravilo.

Još prije nego što je u Lendavu stigao Végh i ekipa, bio je tu Ferenc Horvath, predsjednik Pomurske mađarske samoupravne narodne zajednice (PMSNS), također dobar kolega mađarskog premijera. Horvath je baš kao i Orbán veliki ljubitelj nogometa, pa su tako 2016. došli do ideje o gradnji nogometne akademije s igralištima te učeničkim domom u Lendavi. Prva 2 milijuna eura za realizaciju projekta PMSNS je primio već iste godine.

NK Nafta 1903 operira s mnogo manjim brojkama od Osijeka, ali kad dođe do sredstava mađarske vlade, razlika baš i nema. NK Osijek za svoju nogometnu akademiju dobiva od mađarske države 6,6 milijuna eura, dok svota u Lendavi iznosi 200 tisuća eura manje. Dok je u slučaju Osijeka klub bio direktan prijemnik novca, u Lendavi su novce prenijeli na krovnu organizaciju Mađara u Sloveniji, a oni kasnije na lokalni nogometni klub. Kao u Lendavi, tako i u Osijeku, oba kluba računaju na mogućnost svakogodišnjeg prijavljivanja na natječaje iz Budimpešte s kojima bi financirali rad akademija.

Još jedna pobjeda vladajuće stranke FIDESZ na mađarskim parlamentarnim izborima osigurava da ta sredstva neće presahnuti. Barem u iduće 4 godine.

Podcast Radio Študent:

>> Velika nogometna Mađarska 1. dio

>> Velika nogometna Mađarska 2. dio

Antun Katalenić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter