Mamić je opet pobijedio

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zdravko Mamić je opet pobijedio mdash; uspio je prodati Alena Halilovića uz odštetu od 3 do 15 milijuna eura (ovisno iz kojeg izvora dolazi vijest). Iz službenog Dinama, ni Barcelone, se još nisu oglasili, a igrač je sinoć na društvenim mrežama objavio da je stiglo vrijeme za Barcelonu.

Zvuči kao idealna priča o transferu perspektivnog igrača, ali nešto se tu ipak ne uklapa: Alen Halilović prema registru igrača Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) ima ugovor s Dinamom do 15. lipnja 2014. S obzirom da je Haliloviću ostalo manje od 6 mjeseci do kraja ugovora, prema FIFAmdash;inim pravilnicima, smije direktno pregovarati s novim klubom, što je i učinio. Po tom scenariju, Barcelona nije obvezna platiti nikakvu odštetu Dinamu, odnosno potrebno je prilikom transfera platiti samo naknadu za razvoj igrača u iznosu od nekoliko stotina tisuća eura.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Međutim, u javnost je puštena informacija kako je Halilović potpisao ugovor s Mamićem otprilike prije mjesec dana, mada nije registriran u niti jednom službenom glasilu HNSmdash;a iz 2014., niti je naveden u onmdash;line registru. Možda je riječ o “građanskom” ugovoru, kakav je Mamić imao s Eduardom, ali zar bi isti mogao biti ozbiljan instrument u pregovorima s Barcelonom? Ono što sigurno znamo je da je Halilović s Dinamom potpisao ugovor 2012. na samo 2 godine, ne i na 3 koliko je maksimalno moguće potpisati s malodobnim igračem.

Možemo li sumnjati da je pravilo o maksimalnom roku ugovora namjerno prekršeno i da je te 2012. godine potpisan i dodatak ugovoru u trajanju dužem od 3 godine, a koji se aktivira na dan igračeve punoljetnosti? Iako bi takav ugovor bio nelegalan, HNS bi, u slučaju registracije istog, otežao igračev transfer. Doduše, zar HNS nije u slučaju nogometaša Murića, pod još uvijek nerazriješenim okolnostima, napravio presedan i poništio profesionalan ugovor i reaktivirao stipendijski koji traje godinu dana duže?Možda je upravo u tom dodatku sva pregovaračka moć Zdravka Mamića? Iako bi taj ugovor bio nelegalan zbog trajanja i datuma potpisa, možda ga HNS ipak može registrirati?

S druge strane, zar Barcelona želi biti u sve to umiješana, pogotovo sada kada se nalazi pod povećalom javnosti zbog eventualnih nepravilnosti u Neymarovu transferu. Osim toga, Barcelona B je drugoligaš čiji se dolazni transferi u posljednje četiri sezone kreću između 0,5 i 2 milijuna eura, tako da bi Halilović sa spomenutih 10mdash;15 milijuna eura bilo izvan gabarita transfera za B momčad. Priča ne drži vodu, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da Barca dovodi u B ekipu tri vrste igrača: pretežno mlađe igrače na koje ne računa za prvu ekipu već za popunjavanje B ekipe, igrače koji ekipi trebaju dati neko iskustvo i rutinu (također ne konkuriraju za prvu momčad), te igrače koje kupuju za jedan do dva milijuna eura. Potonji su perspektivni mladi igrači koji bi jednog dana mogli biti spremni za prvu ekipu. I gdje se tu uklapa 15 milijuna eura i Halilović? Mediji špekuliraju da je Barcin plan s Alenom isti kao i s 20mdash;godišnjim Denisom Suarezom, koji je ljetos doveden iz Mancherster Citya za 1,8 milijuna eura, ali će u slučaju ulaska u prvu momčad za njega iskeširati dodatnih 8 milijuna eura. Cityu pripada i 20% od eventualne igračeve prodaje, kao i njihovo pravo prvootkupa.

Ivan Rilov


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter