UEFA: Nove promjene formata europskih kvalifikacija za Europsko i Svjetsko prvenstvo te Lige nacija

Screenshot: You Tube

Izvršni odbor UEFA-e je danas imao sastanak u Nyonu gdje je dan “blagoslov” za usvajanje novih formata natjecanja u muškom reprezentativnom nogometu.

LIGA NACIJA

Liga nacija će u sljedećem izdanju, u sezoni 2024/25, biti proširena na način da će prvoplasirani i drugoplasirani iz skupina lige A izboriti plasman u četvrtfinale u kojem će se igrati dvije utakmice, domaća i gostujuća te će pobjednici izboriti Final Four. Četvrtfinala će se igrati u ožujku, a Final Four je na rasporedu u lipnju.

Također, promijenio se format i kod promocije i ispadanja u ostalim ligama. Uvedeno je doigravanje u kojem će trećeplasirane reprezentacije Lige A igrati protiv drugoplasiranih Lige B, dok će trećeplasirane ekipe Lige B igrati protiv drugoplasiranih Lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima; pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

FOTO: UEFA; Shematski prikaz novog formata Lige nacija

EUROPSKE KVALIFIKACIJE

Promijenjen je i format kvalifikacija za Europsko prvenstvo te europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Odsad ćemo imati 12 skupina po 4 odnosno 5 reprezentacija. Očekuje se da to donese bolju dinamiku i veću neizvjesnost.

Pobjednici skupina će se izravno kvalificirati za EP ili SP, dok će se drugoplasirane reprezentacije ili izravno kvalificirati ili sudjelovati u utakmicama doigravanja (s reprezentacijama iz Lige nacija za kvalifikacije za UEFA-u EURO). Novi format bit će implementiran nakon Europskog prvenstva 2024. godine koje će se igrati u Njemačkoj. Podsjećamo, Hrvatska će u kvalifikacijama za navedeno EURO igrati u skupini D protiv Walesa, Armenije, Turske i Latvije.

“Uvođenje UEFA Lige nacija bilo je uspješno jer su prijateljske utakmice zamijenjene natjecateljskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica.”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

FOTO: UEFA; Shematski prikaz novog formata europskih kvalifikacija

Istaknimo i kako je UEFA domaćinstvo europskog Superkupa 2023. godine oduzela ruskom Kazanu te će se ta utakmica odigrati 16. kolovoza u Ateni na stadionu Georgios Karaiskakis, dok će Slovačka imati čast biti domaćin Europskog prvenstva za nogometaše uzrasta do 21 godine koje će se održati 2025.

Sljedeći sastanak izvršnog odbora je zakazan za 4.4. ove godine, a bit će održan u Lisabonu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter