Naslov u sjeni terora – I.dio

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kada je Argentina zabila gol protiv Francuske tribine su eksplodirale od veselja. “Luque,Luque!” skandiranje u čast strijelca odjekivalo je sa Monumentala do logora za političke zatvorenike u blizini. Onda su se i oni pridružili. “Luque,Luque!” dopiralo je sada i iz ćelija i samica nekadašnje Escuela Superior de Mecaacute;nica de la Armada (ESMA). Manuel Kalmes, jedan od nesretnika zatočenih unutar navodi da nakon što su utihnuli, čuvar je došao, nagnuo se i rekao: “Ovo je ionako zadnji gol koji ćete ikada proslaviti!”*

Jorge Rafael Videla

Svjetsko prvenstvo 1978. godine u Argentini otvorio je jedan od vođa hunte koja je preuzela vlast u ovoj južnoameričkoj zemlji samo dvije godine ranije. Jorge Videla u svom je govoru, uoči otvaranja između Poljske i Zapadne Njemačke, spominjao “slogu i prijateljstvo”, a sve je Argentince pozvao da se ujedine iza nacionalne zastave. Još jedan govornik na otvorenju, tadašnji američki državni tajnik Henry Kissinger, podržao je Videlinu poruku. Amerikanci su u to vrijeme, u svom iracionalnom strahu od latino socijalizma, bili značajno prisutni kroz tajne operacije u Južnoj Americi, državne udare i podršku režimima diljem kontinenta, a Kissinger je odmah nakon državnog udara otvoreno pozdravio novu argentinsku vladu. Kao da nije dovoljno cinizma bilo u nastupnim govorima za slogan je bio određen “Mi Argentinci smo u pravu, mi smo humani!” kojim su htjeli odgovoriti na sve glasnije kritike iz inozemstva o brojnim kršenjima ljudskih prava. Igra riječi iza koje su stajale tisuće nestalih, mučenih i ubijenih Argentinaca, protivnika režima i onih koji su takvima označeni.

Bilo je to vrijeme kada je knjiga pogrešnog naslova u rukama mogla značiti razliku između života i smrti. Za razliku od većine svojih sunarodnjaka Videla nije bio nogometni navijač, kažu da do Svjetskog prvenstva nikad i nije bio na utakmici. No shvatio je da je turnir idealna prilika da se zemlja odmakne od “Prljavog rata”, a da priče o političkim zločinima, krizi i nestabilnosti zamijeni uspjeh i nacionalni ponos. Želio je prikazati svijetu drugačiju, nasmijanu, ali duboko patvorenu Argentinu.

Leopoldo Luque

Činjenica da će se igrati u Argentini nije bila dovoljna, hunta je željela pobjedu. Domaćin je krenuo utakmicom protiv Mađarske, koja je povela već u 10. minuti. Izjednačio je Luque, ali pobjeda je osigurana tek u 85. minuti, a strijelac prvog argentinskog pogotka sjeća se posjeta u svlačionici nakon utakmice.“Ovo bi lako mogla biti grupa smrti što se vas tiče!” rekao je Luqueu čovjek u vojnoj uniformi. Bila je to ne previše suptilna prijetnja, koju se nije smjelo zanemariti na prvenstvu koje je hunta označila maksimalnim prioritetom. Igrači su znali da ljudi već nestaju, tijela nestalih su se pojavljivala na obalama River Plate sa cementnim okovima na nogama. Sada ih je čekala utakmica s Francuzima, momčad opasnija i bolja od Mađara, a meč će u povijesti ostati upamćen kao jedan od najkontroverznijih ikada. Francuski je igrač u dva navrata srušen u argentinskom kaznenom prostoru, ali sudac ostaje nijem. Poslije su neki Francuzi tvrdili da je sudac utakmice čak razgovarao sa domaćim igračima i govorio da budu oprezniji prilikom startova, jer će morati svirati jedanaesterac ako se to ponovi. Na samom isteku prvog dijela domaćin je poveo, naravno iz jedanaesterca, Marius Tresor je igrao rukom, a Daniel Passarella doveo publiku u ekstazu. Francuze u igru vraća svojim pogotkom Platini u nastavku. Ponovno je Luque odlučio pobjednika, pogodio je savršenim udarcem sa skoro 30 metara, a tribine su doslovno eksplodirale od slavlja. Zastave, konfeti, papelitosi i buka koju su stvarali fanatični navijači nosila je igrače od pobjede, kojom su osigurali drugi krug. Ili je tu bilo još nečega?

Glasine o namještenom susretu i pristranom sucu nikada nisu prestale, ali je priča dobila još jedan obrat nakon više od 20 godina. Neimenovani francuski igrač s te utakmice istupio je u radijskoj emisiji i ustvrdio da je nekoliko Argentinaca bilo na nečemu jačem od navijačke podrške i euforije. Od amfetamina su bili toliko “dignuti”, tvrdi on, da su nekoliko sati nakon utakmice dolazili sebi, vrištali su u svlačionici. Francuz je optužio i FIFA-ine dužnosnike da su uzeli mito kako bi progledali kroz prste Argentincima koji su morali na doping kontrolu. O apsurdu situacije govori i podatak da je jedan od igrača Argentine prema uzorku urina koji je dao nakon utakmice zapravo bio trudan!?

Buka sa Monumentala dopirala je jasno do logora za političke zatvorenike. Niti 1000 metara bila je udaljena bivša škola, a sada mučilište, gdje su tisuće skončale u patnjama.”Luque,Luque!” dopiralo je i iz ćelija i samica Escuela Superior de Mecaacute;nica de la Armada (ESMA). Prema sada dostupnim dokumentima CIA je obilno financirala i pomagala rad ESMA-e unutar čijih su se zidova događala silovanja, mučenja i ubojstva, vršeni su eksperimenti nad zatočenicima, nakon čega bi ih zakopavali žive ili bacali iz aviona. U tom se mučilištu kao “savjetnik” našao i “Mesar iz Lyona” Klaus Barbie, poznat po svojim sadističkim tehnikama mučenja još iz Hitlerove Njemačke. Bilo je to mjesto strave i užasa, nezamislivog horora o čijim razmjerima ćemo saznati još i više kada Obamina administracija učini dostupnima još uvijek tajne dokumente iz tog vremena, a kako je najavio povodom svog posjeta Buenos Airesu 24.03.2016. godine u sklopu 40.godišnjice državnog udara.

Iako su vijesti o stanju u Argentini dolazili do svjetskih medija, FIFA nije pomišljala na otkazivanje domaćinstva. Bilo je to prvo SP od kada je FIFA-u vodio Joao Havelange, Brazilac koji je sklopio brak iz interesa sa Videlinim režimom. FIFA je dobila nove i pune stadione, novac je učinio svoje. Nikakva kršenja ljudskih prava nisu mogla omesti održavanje. Kako je to punih 40 godina kasnije iskreno i cinično sažeo u slučaju Katar, sada već bivši glavni tajnik FIFA-e, Jerome Valcke: “Previše demokracije može biti samo smetnja organizaciji Svjetskog prvenstva!” Ako je to istina onda je turnir u Argentini 1978. bio savršen, bez i najmanje zapreke.

Drugi dio pročitajte ovdje!

*Death or Glory- The Dark History of World Cup, Jon Spurling

Edo Zdravković


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter