Search
Close this search box.

Hrvatska zaljubljenost u sport: Snaga navijača

Izvor: unsplash.com

Zemlja najljepšeg mora, najpovoljnije klime, gostoprimivih domaćina, dobrih provoda, vrsnih gastronomskih užitaka, prelijepih žena, samo su neke od stvari koje će mnoge asocirati na Hrvatsku. I da, sve to je istina međutim, mnogi zaboravljaju naše uspješne sportaše i momčadi koji već godinama nižu uspjehe u raznim sportovima i ligama širom svijeta, dok ih uz najljepšu pjesmu i aplauze prate najvjerniji navijači. I upravo je ova ljubavna priča, ispunjenja žarom, žestinom, posvećenošću zarobila srca ljudi širom svijeta. Pa vam tako u nastavku teksta donosimo priču o snazi hrvatskih navijača i njihovom dubokom kulturnom značaju, koji ne samo da promoviraju Hrvatsku, već su i najjača motivacijska snaga naših sportaša. Također, istražit ćemo i utjecaju sportskog klađenja na navijače, odnosno poboljšanje njihovog iskustva i osjećaja privrženosti, dok će vam https://moje-oklade.hr/germania-kladionica/ pružiti uvid u najbolji izbor događja za klađenje uživo i odlične tečajeve.

Fanatizam u Hrvatskoj

Bez obzira da li aktivno prati sport ili ne, svaki Hrvat je barem jednom u životu pratio utakmicu neke od hrvatskih momčadi ili reprezentaciju. Bilo da se radi o nogometu, košarci, vaterpolu, tenisu ili bilo kojem drugom individualnom i momčadskom sportu, hrvatski navijači ne samo da su gledatelji, već i sudionici, a entuzijazam kojim zrače je i više nego zarazan. U trenucima kada nastupa reprezentacija, posebice ako se radi o velikim prvenstvima, u gradovima širom Hrvatske sve dobiva potpuno drugu dimenziju. Dimenziju, koju možemo nazvati nacionalnim praznikom ili festivalom sporta, a tijekom kojeg su svi u gradskim kafićima, na trgovima ili stadionima s kojih budno prate svaki trenutak i strastveno navijaju. Ponekad se čak i čini kao da se cijela nacija pretvara u strastveni zbor, koji neumorno pjeva i skandira, podržavajući svoje heroje.

Međutim, ova zaluđenost ne ostaje samo među hrvatskim navijačima i unutar hrvatskih granica, već se poput zaraze širi na svakog turista koji se u tom trenutku nađe na Rivi ili Stradunu, a nerijetko im se priključe i uvijek prijateljski nastrojeni navijači drugih ekipa. Pa tako, dok su prvenstva u tijeku, često viđamo slike hrvatskih navijača kako osvajaju srca domaćina gdje god se pojave. Prisjetit ćemo se i grupe hrvatskih navijača s prvenstava u Kataru i Rusiji, koji su u Dohi plijenili pažnju obučeni u tradicionalne arapske haljine, ukrašene crveno-bijelom šahovnicom, dok su u Moskvi nosili šubare ukrašene na sličan način.

Da nogomet ne prati samo muška populacija, dokaz su i brojne dame na tribinama stadiona širom svijeta, koje osvajaju srca svih. Pa tako nerijetko na stranim portalima čitamo o ljepoti hrvatskih žena, i naravno o najpoznatijoj navijačici od svih Ivani Knöll, uvijek obučenoj u zanimljive modne kombinacije u prepoznatljivim bojama.

Utjecaj sportskog klađenja

Ljubav i strast hrvatskih navijača nikada ne blijedi, pa ni onda kada se ugase reflektori ili završe prvenstva. Naprotiv, njihova privrženost postaje jača kroz sportsko klađenje, koje im pruža dodatnu dozu uzbuđenja i adrenalina, a kojeg usprkos svim napetim penal završnicama i dramatičnim finalima prvenstava, ne nedostaje.

Kroz sportsko klađenje navijači imaju priliku ispitati svoje znanje o momčadima, procijeniti njihove šanse za uspjehom, ali i položiti oklade. A potom, akcija, željno se očekuje svaka sekunda, svaki gol, novi svjetski skakački ili skijaški rekord, kao i svaki koš ili poen, koji postaju izvor radosti i potencijalnog dobitka. No, važno je napomenuti da spoj sportskog klađenja i fanatizma također ima svoje mane, a najveća je igranje srcem umjesto razumom. Iako je prirodno da navijač želi da podrži svoju državu, ekipu ili igrača, donošenje racionalne odluke, unatoč željama, često će imati dugoročno pozitivniji efekt. Stoga je ključno uspostaviti ravnotežu, uskladiti financijske mogućnosti i razviti taktike.

Kulturni utjecaj

Sportski duh je oduvijek prisutan na prostorima Hrvatske, on je izrodio mnoge velike svjetske zvijezde poput Luke Modrića, Blanke Vlašić, Dražena Petrovića ili Janice Kostelić, koji su svoje uspjehe postigli nošeni pjesmom hrvatskih navijača. Navijači su najjača sila koja stoji iza naših sportaša i bez sumnje su kulturološki fenomen ove države, koji se oblikuje desetljećima unazad. Sport je najljepši način da se pobjegne od sumorne svakodnevnice, ali je i godinama bio jedina utjeha i ujedinjenje hrvatskog naroda.

Naposljetku možemo da zaključimo da je sport u Hrvatskoj mnogo više od jednostavne igre, a kroz oči navijača on postaje strastvena priča koja nema rasplet ili kraj. Hrvatski navijači su strastveni ljubavnici čija ljubav prema sportu, osvaja cijeli svijet, a njihovim ljubimcima služi kao glavni izvor motivacije. Pa su pored prelijepih pejzaža i mora, upravo navijači oni koji šalju najljepšu sliku svijetu, na koju nitko ne ostaje ravnodušan. 

Njihova ljubav nikad ne jenjava, pa čak i onda kada su fizički daleko, oni svoju strast i predanost demonstriraju kroz sportsko klađenje. Spoj strastvenog navijanja i sportskog klađenja čini nacionalnu sportsku kulturu živahnom i uvjerljivom pričom. Hrvatsko srce kuca u ritmu sporta, a navijači su ti koji pjevaju refren. 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter