Hrvatski nogometni savez ‘zbog složenosti postupka’ nije objavio na temelju prekršaja kojeg članka kodeksa je sankcioniran sudac Bebek

Foto: Luka Mladinić/N+
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Povodom šture objave Hrvatskog nogometnog saveza o kazni sucu Ivanu Bebeku, kojem je Disciplinska komisija na četiri mjeseca zabranila obavljanje funkcija u nogometu, upitom smo se za detalje obratili nadležnima.

Podsjetimo, nakon utakmice Hajduka i Lokomotive u 10. kolu HT Prve lige u kojoj su ‘Bili’ slavili pogotkom Marka Livaje, a na kojoj je sudac Ivan Bebek odlučio ne svirati kazneni udarac za domaćine, uslijedila je ‘tko zna koja u nizu’ javnih polemika o jednoj pogrešci suca.

Tri dana poslije odigrane utakmice društvenim je mrežama počeo cirkulirati audio zapis privatnog razgovora suca Bebeka i neimenovanog poznanika, što je nakon objave u medijima u konačnici rezultiralo i četveromjesečnom sankcijom za, prema mnogima, najboljeg hrvatskog nogometnog suca.

Kronološki je cijeli postupak procesuiranja Ivana Bebeka, prema informacijama objavljenima u medijima, pokrenut na način da je Hajduk po objavi audio zapisa tražio očitovanje od predsjednika Saveza Marijana Kustića, predsjednika Komisije nogometnih sudaca Bruna Marića te povjerenika za suđenje Ivana Novaka. Nastavno na potez ‘Bilih’ djelovao je predsjednik Saveza Kustić, koji je odmah zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv Bebeka.

S obzirom na ‘klasičnu’ polaziraciju razmišljanja koja vlada u ovakvim i sličnim situacijama (op.a. kada je temelj rasprava jedna odluka suca), dio javnosti blizak sudačkoj organizaciji, u konačnici i samom Savezu (ne isključivo i samo oni), problematizirao je smislenost pokretanja postupka protiv nekoga tko je izražavao svoje stavove u privatnoj komunikaciji, naglašavajući da bi vođeni ovakvom logikom u Savezu poslije svakog kola imali mnoštvo posla zbog izjava kojima se istaknuti nogometni djelatnici ‘časte’ u stadionskim ložama.

Upravo zbog činjenice da je to u suštini i istina s nestrpljenjem se iščekivala objava odluke u kojoj će biti obrazloženo kako je točno procesuiran Bebek. Naime, Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika u Savezu je praktički statusa nebitnog ‘tavorio’ bez promjena od 2013. godine, izmijenjen tek u ožujku ove godine, javno je zasebno (van Glasnika Saveza) pod ostalim propisima nogometne kuće objavljen tek 5. listopada, dva dana prije objave kazne Bebeku. Navedeno dovoljno oslikava koliko ‘revno’ se češlja eventualno kršenje istog, pa s obzirom na sve navedeno danas zaista svjedočimo presedanu.

Presedanu utemeljenom na – ne znamo još čemu točno. Naime, kako smo uvodno istaknuli, Savez u objavi odluke o četveromjesečnoj kazni Bebeku nije našao shodnim objaviti koji je članak Kodeksa sudac prekršio, što bi u suštini trebalo značiti da se i dalje dosljedno provodi, za Savez standardan, postupak vrednovanja kvalitete rada/postupanja sudaca: ‘ako javnost puno galami + galame i klubovi = ‘ajde malo to tamo smiri’.

U nadi da će nas ovaj put iz Saveza razuvjeriti da tome nije tako, poslali smo upit s dva jednostavna pitanja. Temeljem prekršaja povrede kojeg članka i stavka Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika je procesuiran sudac Bebek? Na temelju kojeg članka i stavka Disciplinskog pravilnika je isti kažnjen?

Iz Saveza je stigao odgovor sljedećeg sadržaja: “Disciplinski postupak protiv Ivana Bebeka vodi se temeljem prijave predsjednika Saveza, a koja je podnijeta sukladno članku 121. Disciplinskog pravilnika HNS-a. Disciplinska komisija HNS-a na sjednici je utvrdila da je Ivan Bebek počinio prekršaj iz članka 84. stavak 1. Disciplinskog pravilnika HNS (nepoštivanje Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika). Nakon sjednice, strankama je sukladno članku 148. Disciplinskog pravilnika HNS-a, a obzirom da se radi o složenijem slučaju, dostavljena samo izreka odluke kojom je utvrđeno da je Ivan Bebek počinio prekršaj iz članka 84. st. 1. Disciplinskog pravilnika HNS-a te da će se obrazloženje odluke dostaviti u najdužem roku od 10 dana. Obzirom da će se tek u tom obrazloženju detaljno obrazlagati koje je odredbe Kodeksa Ivan Bebek prekršio tu informaciju s medijima i javnosti možemo podijeliti tek kada okrivljeni zaprimi navedeno obrazloženje”.

Dakle, u suštini je Hrvatski nogometni savez u trenutku objave odluke, Bebeku dostavio upravo samo to – izreku odluke, bez ikakvog obrazloženja. Isto bi sudac Bebek trebao dobiti najkasnije do 20. ovog mjeseca, kada će konačno imati i temelj za pisanje žalbe.

Ništa drugo nego s nestrpljenjem iščekivati detalje odluke Disciplinske komisije ostaje i javnosti, koju sigurno zanima koji je to članak Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika tolike godine na svim razinama zanemarivan, a ‘danas’ je na temelju njega, zbog razmišljanja izrečenih u privatnom razgovoru, na četiri mjeseca sankcioniran ‘najbolji’ hrvatski nogometni sudac.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter