Search
Close this search box.

Varaždin mora pasti

Foto: Mario Braić

Hajduk jednostavno mora zgrabiti ono šta mu se pruža ove sezone. Prvo poluvrijeme u Osijeku daje za pravo kako je s razlogom tu gdje je, a igre i igrice u Dinamu otvaraju ogroman prostor za veću razliku.

Pobjedom prije derbija ovog kola i 10 bodova razlike na tablici nad Modrima stavilo bi im dodatan teret na leđa.

Karoglan je u vrlo kratkom vremenu pronašao način otpuštanja kočnice u napadu. Igrači su odbacili u glavi ono “kako doći do zadane pozicije pa makar sporo kao puž” i kretnje usmjerili ka puno slobodnijem igranju nogometa. Instinktivnom. Bar u prvom osječkom poluvremenu. Nažalost, isto nije ponovljeno u nastavku, ali je obrana, koja je temelj današnje pozicije na tablici, izdržala. Danas bi cilj, osim pobjede, trebao biti odigrati dobro još duže.

Kako je Karoglan uspio iskopati taj odličan dio? Jednostavno, igrači su igrali ono što najviše vole. Istina, često nije lako doći do toga jer postoje ograničenja samim sastavom pa treneri moraju raditi ogromne kompromise. A kad igrač upadne na “krivoj” poziciji u krizu jako teško se izvuče.

Krovinović visoko, Dajakuu dovoljno vremena, Sahitiju prostor s napadom na suparnika u lice, Livaja kao plutajući napadač, Pukštas iz drugog plana. Sve uz podršku i taktički odlično odrađen dio ostalih. Dajaku ne bi imao toliko prostora bez Dialla, Pukštas ne bi imao toliku slobodu bez Sigura “lažnog beka”, a svi zajedno bez temelja Žaper, Uremović, Šarlija, Lučić.

Jednako tako kad počnu zastajkivati pojedini zupčanici i savršen stroj “kašlje”. Vezano. Dajaku, Krovinović, Sahiti. Pušta jedna linija, optereti drugu, stalan pritisak na treću. Snaga pada. Pada i koncentracija. Ipak, izdržalo se u Osijeku.

Slična utakmica je prošlog vikenda bila u Varaždinu. Domaćin, “kralj remija” (8 u 13 utakmica!), protiv Dinama je bio razbijen u prvom poluvremenu. Zagrepčani su stvarali priliku za prilikom, ali zgoditak nisu postigli. Najviše zahvaljujući vrataru Zeleniki. U drugom su zaigrali ipak malo hrabrije, poveli i sigurno čuvali prednost do samog kraja. Tek kad je Dinamo sve bacio u napad obrana je popustila.

Varaždin je i klub s najmanje poraza u prvenstvu, samo 2 (jedan od Hajduka). I, čudnim omjerom u gostima (5 remija i jednim porazom). U stanju su izboriti remije u Osijeku i Rijeci, ali i izgubiti u Koprivnici s igračem više. Dogode im se ogromne rupe u igri, ali i odlične minute kad svakome mogu dati gol.

Samo, Hajduk ako konačno misli biti prvak, mora već jednom i čvrsto uzeti što mu se nudi. Nikakvi pritisci, vrijeme ili nešto treće ne smije biti opravdanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter